2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rengeteg áldozatot követelt az iraki rengés

Hír TV

2017. november 13., hétfő 11:13, frissítve: hétfő 18:49

Több mint négyszáz halálos áldozatot követelt egy 7,3-es erősségű földrengés Irán és Irak határvidékén. A sérültek száma meghaladja a hétezret. A legnagyobb pusztítás Iránban történt, ahol 328-an veszítették életüket.

Súlyosan megrongált egy iráni kórházat a vasárnap éjjeli földrengés Irak és Irán határvidékén. A legnagyobb kár a perzsa állam északnyugati részén, Kermánsáh tartományban keletkezett, ahol a lakosok többsége vályogházakban lakik.

A helyi kórházak megteltek sérültekkel, sokukat helikopterrel szállították el a katasztrófa helyszínéről.

Egy leomló fal alá kerültem, a törmelék a fejemre hullott – mondta egy sebesült gyerek.

A rengés Iránban földcsuszamlásokat is okozott, amelyek nehezítik a mentést. Több mint hetvenezer embernek szükségszállásra kell költöznie.

A földmozgás fészke mindössze 23 kilométeres mélységben volt, ami növelte a pusztítás mértékét. Több mint száz utórengés történt, a földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett.

Irakban elsősorban az északi, kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok városából jelentették a legnagyobb károkat. Ezeket a felvételeket Darbandihanban készítette a Hír TV helyi tudósítója.

Ebben a kisvárosban öt halálos áldozat volt és tizenöt sérült, több ház összeomlott. Folyik a romok eltakarítása, nemzetközi segítséget egyelőre nem kértek. Egy-két helyen a török Vörös Félhold keresőcsapata keres még a romok alatt túlélőket. Ahol én lakom, ott is lehetett érezni tegnap a földrengést, kocsiban ültünk, és elkezdett rázkódni – mondta el Fehér Bertalan.

A Hír TV-nek nyilatkozó helyi férfinak sikerült kimenekülnie a házból, de a felesége megsérült.

A földszinten voltam, amikor a házam remegni kezdett és elkezdett hullani minden. Megpróbáltam felmenni az emeletre a gyerekemért és a feleségemért, de nem tudtam. Kirohantam, és bennhagytam őket. A feleségem súlyosan megsérült, a gyerek jól van.

Gary Lewis az ENSZ iráni koordinátora részvétét nyilvánította és felajánlotta a világszervezet segítségét. Két részvétnyilvánító üzenetet küldött Ferenc pápa is. Őszentsége a vigasz és az erő isteni áldását kéri a sérültekre és a mentőegységekre – idézte a szentszéki államtitkár a katolikus egyházfőt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!