2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Rengeteg a halott, miután felrobbant a mexikói tűzijátékpiac

2016. december 21., szerda 20:12, frissítve: csütörtök 12:05

Legkevesebb 31-en haltak már meg és több mint 70-en megsérültek, miután felrobbant egy tűzijátékpiac Mexikóban. A detonációk ereje akkora volt, hogy a területen lévő könnyűszerkezetes épületek összedőltek, de még a közeli lakóházak is megrongálódtak. A hatóságok szerint emberi mulasztás okozhatta a robbanást.

Mint egy bombázás egy háborúban – ilyennek írták le, amikor elkezdtek felrobbanni az eladásra váró tűzijátékok a mexikói piacon. A detonációk majdnem fél órán keresztül tartottak. A mexikói fővárostól 30 kilométerre lévő futballpályányi területen csak robbanóanyagokat árultak, becslések szerint 300 tonna tűzijáték égett el, a piac 80 százaléka megsemmisült.

„Mi épp a fürdőszobai részlegen voltunk, amikor a sor végén egy robbanást hallottunk, aztán egyre több robbanást. Az emberek ledőltek a lábukról. Röpködött körülöttünk minden, kövek, vasdarabok, minden. Aki tudott, az menekült” – mondja egy szemtanú, Federico Juarez.

Ugyanezen a piacon már 2005-ben is volt robbanás. Akkor szigorítottak a biztonsági előíráson, de a hatóságok szerint az eladók többsége nem tartotta be az új szabályokat, inkább lefizették az ellenőröket. A sérültek között van egy tucat kisgyerek is.

„Az első feladat a tűz eloltása volt, ami gyakorlatilag a teljes piacot elpusztította. A sérültek többsége súlyos égési sérülésekkel került kórházba. A legsúlyosabb sérültek az Egyesült Államokba kerülnek gyógykezelésre” – mondta a tartomány egyik kormányzati vezetője, Gabriel Duran Maldonado.

Mexikóban idén több ipari katasztrófát okozott az emberi hanyagság. Áprilisban egy vegyi üzemben volt robbanás, májusban pedig két olajipari létesítményben ütött ki tűz, minden esetben több mint húszan vesztették életüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!