Rendőrök vitték el az elnököt bíráló riportert + Videó

KK, 2012. június 23., szombat 11:19, frissítve: szombat 13:29
Újra őrizetbe vették a fehérorosz elnököt bíráló lengyel lap tudósítóját. A hatóságok házkutatást tartottak a lengyel kisebbséghez tartozó újságíró otthonában, és lefoglalták számítógépét, illetve iratait.

A fehérorosz hatóságok keményen fellépnek az elnököt bírálókkal szemben. Ismét előállították, majd őrizetbe is vették a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hrodnai tudósítóját. A helyi lengyel kisebbséghez tartozó férfi lakásán csütörtökön jelentek meg a rendőrök.

– Mivel ezúttal minden gyorsan történt, nyilvánvaló, hogy a tárgyalás is gyors lesz – fogalmazott a Oksana Poczobut. „A rendőrök csöngettek, azt mondták, házkutatás, lefoglalták a számítógépet, és bevitték a kihallgatásra” – meséli az újságíró felesége, aki szerint férje régóta számított ilyen eljárásra.

Andrzej Poczobutot a fehérorosz ellenzéki internetes portálokon publikált cikkei miatt vették újra őrizetbe. Írásaiban a többi között a 15 emberéletet követelő minszki metrórobbantás miatt halálra ítélt és kivégzett két férfi ügyével is foglalkozott. Az újságíró szerint a fehérorosz elnök elutasítja az amnesztiát követelő nemzetközi felhívásokat, és ő dönt a halálos ítéletek végrehajtásáról. A lengyel újság szerint a véleménycikk nem nevezhető rágalmazásnak, hiszen maga Aljakszandr Lukasenka is panaszkodott már nyilvánosan arra, hogy mennyire megterhelik az ilyen döntések. Az újságíró-szövetség szerint a letartóztatásnak politikai célja van, az eset is jelzi, hogy az országban nincs sajtószabadság.

A lengyel tudósítót tavaly júliusban három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert cikkeiben diktátornak nevezte Lukasenkát. Felesége és ügyvédje most attól tart, hogy további négy évre ítélhetik, de azt már az előzővel együtt le is kell töltenie az egyik fehérorosz börtönben.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés