2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Rendőrök is megsérültek a tüntetőkkel való összecsapás során

,

2016. július 21., csütörtök 17:09, frissítve: csütörtök 18:01

Minimum 51 ember megsebesült Jerevánban, amikor a túszejtő fegyvereseket támogató tüntetők összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. A sérültek közt 29 rendőr van, több mint 130 embert őrizetbe vettek. A túszejtők ötödik napja tartanak megszállva egy rendőrőrsöt, és ellenzéki politikusok szabadon engedését követelik.

Rendőrök üldöztek tüntetőket Jerevánban, Örményország fővárosában. A demonstrálók előzőleg kövekkel dobálták az egyenruhásokat, és megpróbáltak benyomulni a kapitányságra. A tömeg szolidaritást vállalt azokkal a fegyveresekkel, akik vasárnap túszokat ejtettek a kapitányságon, majd megöltek egy rendőr ezredest. A támadók egy ellenzéki politikus szabadon engedését követelik.

Zsirajr Szefiljánt és hat társát júniusban tartóztatták le. Az örmény hatóságok szerint a csoport az államrend megdöntésére készült kormányzati épületek elfoglalásával. Szefilján katonatiszt volt, mielőtt politikusnak állt. 2006-ban egyszer már bebörtönözték 18 hónapra, akkor is a hatalom erőszakos megdöntésére hívott fel.

Az örmény miniszterelnök elítélte a túszejtést és az erőszakot. Szefilján az örmény kormány Hegyi-Karabahhal kapcsolatos politikáját bírálja. Az örmény többségű terület a 90-es évek elején elszakadt Azerbajdzsántól, majd kikiáltotta függetlenségét, amelyet Azerbajdzsán azóta sem ismert el. Hegyi Karabahra Örményország igényt tart, a területi vita feszültté tette a két ország viszonyát, a fegyveres összecsapások rendszeresek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!