2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Rendkívüli védelmet kap a pápa

,

2017. április 28., péntek 12:56, frissítve: péntek 16:08

Megérkezett Egyiptomba a katolikus egyházfő, aki szeretné enyhíteni az iszlám felől a keresztényekre nehezedő nyomást. Abdel el-Sziszi egyiptomi elnök katonai tiszteletadással fogadta Ferenc pápát.

A pápalátogatásra szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az egyiptomi fővárosban. A katolikus egyházfő annak ellenére nem mondta le 18. külföldi útját, hogy két hete, virágvasárnap 45 kopt keresztényt öltek meg egy kettős merényletben. Az akció elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára. A Vatikán szóvivője szerint Ferenc pápa nem páncélozott járműben közlekedik kétnapos útja során.

„A vasárnapi miséjén imádkozott Egyiptomért. Twittelte, hogy felkeresi Egyiptomot és nem fél semmitől” – mondta egy egyiptomi katolikus pap, Boutros Daniel.

A pápa nemcsak az egyiptomi katolikus közösséggel, hanem az ortodox kopt keresztényekkel is találkozik.

„Úgy tekintek erre a látogatásra, mint a béke kiterjesztésére a világra. A világ szomjazza a békét, a stabilitást, a biztonságot és a nyugalmat. A világnak elege van az ártatlanul kiontott vérből” – nyilatkozta az egyiptomi kopt ortodox egyház szóvivője, Poulos Halim.

Ferenc pápát az Egyiptom 89 százalékát képviselő muzulmánok, egyik vezetője, a kairói al-Azhar Egyetem és mecset nagyimámja is fogadja.

„Amikor a keresztény világ legnagyobb vallási vezetője másfél milliárd ember, míg az al-Azhar Egyetem nagyimámja, Ahmed et-Tajjeb egymillió-háromszázezer ember nevében beszél, amikor ez a két vezető Egyiptomból több milliárd embernek sugározza a béke kultúráját, az a legjobb módszere a terrorizmus és az erőszak elleni harcnak” – mondta a kairói al-Azhar Egyetem professzora, Ibrahim Salah Hodhod.

A katolikus egyházfő kedden videoüzenettel köszöntötte az észak-afrikai ország muzulmán és a keresztény közösségét, és kijelentette, a béke hírnökeként és zarándokként megy Egyiptomba, látogatásával pedig hozzá akar járulni az iszlámmal és a kopt ortodox egyházzal folytatott párbeszédhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!