2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Rendkívüli ellenzéki összefogás Törökországban

Hír TV

2018. április 25., szerda 10:42, frissítve: szerda 11:58

A legnagyobb ellenzéki frakcióból 15 képviselő ül át a pár hónapja alakult Iyi Pártba, hogy az részt vehessen a júniusi előre hozott választásokon. Az új párt államfő-jelöltje egyes felmérések szerint közel olyan népszerű, mint Erdogan elnök.

Egy évvel ezelőtt Recep Tayyip Erdogan államfő népszavazást rendezett arról, hogy Törökország elnöki rendszerre váltson a parlamentiről, és a lényeges kérdésekben az államfőé, vagyis az övé legyen az utolsó szó. A referendum végül nagyon szoros eredményt hozott, a lakosság 49 százaléka elutasította az elnöki hatalom felpumpálását.

Abban, hogy Erdogan terve kis híján füstbe ment, ENNEK a hölgynek volt a legnagyobb szerepe. Meral Aksener korábbi belügyminiszter volt a nem kampány vezéralakja, és a szűk vereség után sem adta fel, továbbra is azon dolgozik, hogy Erdogannak ne lehessen teljhatalma.

Ennek érdekében Aksener fél évvel ezelőtt egy új pártot alapított, amivel részt vesz a júniusi előre hozott parlamenti- és elnökválasztáson.

A pártunk létrehozna egy választási csalások elleni egységet. Én pedig nőként arra buzdítom azokat, akik rendkívül erősnek érzik magukat, hogy viselkedjenek bátran a választásokon - hangoztatta Meral Aksener.

Pártja, az Iyi, vagyis Jó Párt államfőjelöltje ő maga lesz. Egyes felmérések szerint népszerűsége a negyven százalékot is eléri, vagyis ő lehet Erdogan első számú kihívója az elnöki posztért.

A párt ötfős parlamenti frakciója más ellenzéki pártokat elhagyó képviselőkből alakult meg. Ahhoz, hogy el is indulhasson a választásokon, és saját elnökjelöltet állítson, a török törvények szerint minimum húszfős frakció kell.

Ehhez pedig az Iyi rendkívüli segítséget kapott a Köztársasági Néppárttól: a legnagyobb ellenzéki frakcióból 15 képviselő ül át Aksenerékhez.

Erdogannak gyanús az ellenzéki összefogás.

Nyilvánvaló, hogy itt nem az a cél, hogy ez a bizonyos párt részt vehessen a választásokon. A következő napokban meglátjuk, mi az igazi célja ennek a különös akciónak, amivel semmibe veszik az emberek akaratát - reagált a török elnök.

A képviselőket kölcsönző Néppárt vezetője szerint ők csak a demokráciát védik a rendkívüli segítséggel.

Úgy támad minket a kormány, mint egy tyúkólba szorult róka. Kérdezgetik, miért csináltuk ezt. Pedig pont ők az összeesküvők, de én nem dőlök be nekik. A legvégsőkig védelmezzük a demokráciát - jelentette ki Kemal Kilicdaroglu.

Az előre hozott választásokat egy évvel az eredeti időpont előtt, június 24-én rendezik Törökországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!