2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rambo diktátornak nevezték Orbánt

Hír TV

2018. január 31., szerda 14:54, frissítve: szerda 22:42

Kemény kritikát kapott Orbán Viktor az osztrák sajtótól keddi látogatása után. A jobboldali Österreich című napilap, kommentárjában azt írja: reméli, hogy a magyar miniszterelnök nem követendő példa az osztrák kancellár számára. A cikk írója Rambo diktátornak nevezi a magyar kormányfőt, és azt állítja: szélsőjobboldali, antidemokratikus és embertelen a menekültekkel.

Európa legfiatalabb kormányfője tavalyi kampányát nemcsak a bevándorlás, hanem a közép- és kelet-európai munkavállalók elleni keményebb fellépés jellemezte. Ausztriában a KSH adatai szerint több mint hetvenkétezer magyar állampolgár él, és további tízezren naponta ingáznak a határközeli településekről. Utóbbiakat érintené érzékenyen Kurz terve: a kancellár az országában dolgozó uniós állampolgárok külföldön élő gyermekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítaná. Vagyis azoknak az Ausztriában dolgozó magyaroknak a szociális juttatásai, akiknek a családja Magyarországon él, a töredékére csökkenne.

Orbán Viktor kedden Bécsben világossá tette: nem magyar–osztrák, hanem európai jogi vitának tekintik a magyar munkavállalók ügyét, így az eldöntését inkább a korábban sokat támadott Brüsszelre bízzák. „Azt kértem a kancellár úrtól, hogy a magyaroknak, akik itt dolgoznak, tisztességes elbánásban legyen részük. Befizetik a szociális hozzájárulást, kapják meg azt, ami megilleti őket” – mondta a magyar kormányfő.

Az osztrák Der Standard gyűjtése szerint az osztrák állam 2016-ban nyolcvanmillió eurót, vagyis csaknem huszonötmilliárd forintot utalt át a náluk dolgozó magyar állampolgárságú munkavállalók gyermekeinek.

„Az életviteli költségekhez igazodunk, nem valaki vagy egy bizonyos nemzet állampolgárai elleni intézkedésről van szó” – reagált röviden az osztrák kancellár.

A Paks II. témáját sem feszegették hosszan a felek, a vita eldöntését az Európai Unió Bíróságára bízzák, nem kívánják terhelni vele a kétoldalú kapcsolatokat.

Az LMP szerint az uniós kapcsolatokat a magyar diplomácia konfliktuskereső stílusa élezi ki, és ennek kárát a magyar emberek látják.

„Nem gondolom, hogy ha másfajta stílus, másfajta diplomácia lenne az európai közösségen belül, akkor ezek a kérdések napirenden lennének. Azt hiszem, itt alapvetően arra van szükség, hogy olyan kormányfője legyen az országnak, aki képes késsel-villával enni” – fogalmazott Szél Bernadett.

Bár Orbán Viktor Bécsben a vejének gyanús üzleteit firtató újságírói kérdésre azt válaszolta: nem foglalkozik üzleti ügyekkel, hétfő este találkozott Heinrich Pecina osztrák üzletemberrel. Ő zárta be korábban a Népszabadságot és adta el a megyei napilapok többségét Mészáros Lőrincnek, és jelenleg is tulajdonosa három kelet-magyarországi lapnak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hárította a Pecinával kapcsolatos kérdéseket:

– Az lenne a kérdésem, hogy Orbán Viktor miről tárgyalt Heinrich Pecinával. Mert ugye kijelentette, hogy üzleti ügyekről nem tárgyal.
– Legyen szíves, adja a mikrofont előre. A szabályokat ebben a teremben én diktálom, a szabály pedig az, hogy most a témával kapcsolatban tehetnek fel kérdést.

A tárgyalásról tudósító egyik osztrák lap azt is megjegyzi, hogy a miniszterelnök a közösségi oldalán csak a Pecinával történt találkozót hallgatta el.

Orbán Viktor egyébként kemény kritikát kapott a konzervatív Österreich című napilaptól, ahol egy cikkben „Rambo diktátornak” nevezték, és azt írták, hogy szélsőjobboldali, antidemokratikus és embertelen a menekültekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!