2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Ráküldi haderejét az elnök a venezuelai tüntetőkre

2017. május 18., csütörtök 08:47, frissítve: csütörtök 12:24

2600 katonát vezényelt Nicolás Maduro venezuelai elnök a nyugati Táchira államba a fosztogatások és az összecsapások megfékezésére. A dél-amerikai államban egyre súlyosabb a helyzet: a halottak száma 43-ra nőtt, egyre többen menekülnek a szomszédos Brazíliába. A válságot most első ízben az ENSZ Biztonsági Tanácsa is napirendjére tűzte.

Fáklyaerdő Caracasban: több ezren tiltakoztak békésen Venezuela fővárosában Nicolás Maduro kormánya ellen. A demonstrálók egyúttal megemlékeztek arról a több mint negyven emberről, aki életét veszítette az április óta tartó tüntetések során.

„A sötétségben a fény mindig mutatni fogja az ösvényt, és mi mindig ezt fogjuk követni. Ez az út a szabadsághoz, a demokráciához és a rezsim bukásához vezet majd” – véli egy tüntető, Jeymi Henrique.

Az ország más részein már korántsem volt ilyen békés a tömeg: a demonstrációk több helyen zavargásokba csaptak át.

Táchira államban például a tiltakozók felgyújtottak két rendőrkapitányságot, és üzletek tucatjait fosztották ki. Helyszíni beszámolók szerint a közbiztonság összeomlott.

„Tegnap este kilenc óra körül felhívtak minket, és azt mondták, hogy egy fegyveres motorosbanda megpróbál bejutni a boltba. Körülbelül háromszázan törtek be az üzletbe, és mindent elvittek” – idézte fel egy bolttulajdonos, Presdory Gandica.

A venezuelai elnök válaszul 2600 katonát vezényelt a helyszínre.

A dél-amerikai állam az elmúlt évtizedek legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át: hiány van alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből. A gazdasági krízist nagyrészt a tartósan alacsony olajárak okozzák, ami miatt radikálisan csökkentek az olajexportból élő ország bevételei. A krízisért az ellenzék a kormány politikáját, a kormány az Egyesült Államokat és szövetségeseit teszi felelőssé.

Az egyre súlyosabb helyzet miatt szerdán már az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott a latin-amerikai országgal.

„Azért kértük a tanács összehívását, mert már többtucatnyian meghaltak, sokan megsérültek, 150 embert politikai okból bebörtönöztek, és több mint 1500-at letartóztattak. Egyértelmű, hogy komoly instabilitással nézünk szembe” – mondta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley.

Brazília szerdán aggodalmát fejezte ki a hozzá érkező venezuelai menekültek növekvő száma miatt. Egyúttal bejelentette, hogy kormánya terveket dolgoz ki egy esetleges tömeges menekülthullám kezelésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!