2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Rábólintott a nép, élete végééig elnök maradhat

2016. május 23., hétfő 15:43, frissítve: hétfő 17:02

Elsöprő többséggel, népszavazáson hagyták jóvá Tádzsikisztánban, hogy korlátlanul újraválasztható legyen az elnök. Egyúttal lecsökkentették az államfői tisztség alsó korhatárát is, hogy a jelenlegi elnököt fia követhesse a poszton.

Az elnök hatalmának bebetonozásáról, és a politikai és bírói tisztségek korhatárának leszállításáról tartottak népszavazást Tádzsikisztánban. A referendumon alkotmánymódosításról döntöttek az egyik legszegényebb egykori szovjet utódállam választópolgárai, így a mostani államfő akár élete végéig posztján maradhat.

„A központi választási és népszavazási bizottság megszámolta a támogató és az ellenző szavazatokat. Az előzetes eredmény szerint 3 814 477 személy, 94 és fél százalék igennel, ellene 134 171-en, 3,3 százalék szavazott” – ismertette az eredményeket a központi választási bizottság elnöke.

A részvétel magas volt, a választók 92 százaléka járult az urnákhoz. „Minden ember egyetért az eredménnyel, örülnek neki. Megvitattuk a barátaimmal, és mind örült neki” – nyilatkozta egy tádzsik szavazó.

A 63 éves Emomali Rahmon 23 éve tartó elnöki uralma alatt bővítette hatalmát, legutóbb 2013-ban választották meg újabb 7 évre. Tavaly terrorszervezetnek nyilvánította a legnagyobb politikai ellenfelének számító Iszlám Újjászületés Pártját. Most népszavazáson hagyatta jóvá a vallási és nacionalista alapon álló pártok tevékenységét. De a választók elfogadták azt is, hogy 35 évről 30-ra csökkentették az államfői tisztség alsó korhatárát. Megfigyelők szerint ennek az a célja, hogy a 2020-as elnökválasztáson elvileg a tádzsik elnök 29 éves fia is indulhasson.

Korábban nemzetközi megfigyelők bírálták a muszlim többségű országot, hogy a voksolás messze nem volt szabad és demokratikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!