2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Putyin: Senkit sem fogunk kiutasítani

,

2016. december 30., péntek 15:52, frissítve: szombat 14:31

Vlagyimir Putyin nem utasít ki amerikai diplomatákat Oroszországból. Az orosz elnök azzal válaszolt 35 amerikai diplomata kiutasítására az Egyesült Államokból, hogy meghívta az amerikai diplomaták gyerekeit a Kremlben tartandó újévi és karácsonyi ünnepségre.

Nem megy bele az adok-kapokba az orosz elnök, és nem utasít ki egyetlen amerikai diplomatát sem. Pedig még a nagy diplomáciai múlttal rendelkező Lavrov külügyminiszter is ezt javasolta, miután Barack Obama 35 orosz diplomatát küldött haza az Egyesült Államokból arra hivatkozva, hogy beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

„Az ilyen lépéseket nem hagyjuk válasz nélkül, a reciprocitás elve törvény a diplomáciában és a nemzetközi kapcsolatokban. Ezért az orosz külügyminisztérium a más szolgálatoknál dolgozó kollégákkal közösen azt javasolta az Orosz Föderáció elnökének, hogy nyilvánítsa nemkívánatos személynek a moszkvai orosz nagykövetség 31, és a szentpétervári amerikai főkonzulátus négy alkalmazottját. Ezenkívül javasoljuk, hogy tiltsák meg az amerikaiaknak a  Serebryany Borban lévő üdülőjük és a Doroznaja utcában lévő raktáruk használatát” – nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin a Kreml weboldalán közzétett közleményben válaszolt.

„Senkit sem utasítunk ki, és nem tiltjuk meg a családoknak és a gyerekeknek azoknak a helyeknek a használatát, ahol általában az újévi ünnepeket töltik. Ezenkívül meghívom az Oroszországban akkreditált amerikai diplomaták gyerekeit a Kremlben rendezendő újévi és karácsonyi ünnepségre” – reagált az orosz elnök.

A világsajtó már újabb hidegháborút emlegetett Barack Obama lépésével kapcsolatban, amelyet a konzervatívok bosszúnak tekintettek Hillary Clinton demokrata elnökjelölt elnökválasztási kudarca miatt. A demokraták szerint a választási kampány során orosz hackerek törték fel a demokrata párt szervereit, és a megszerzett adatokkal befolyásolták az amerikai elnökválasztást. Donlad Trump közleményben jelezte, hogy nem kíván újabb hidegháborút kezdeni Oroszországgal. A megválasztott amerikai elnök a jövő héten találkozik a titkosszolgálatok vezetőivel, akiktől tájékoztatást kér a tényekről és a kialakult helyzetről.


@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!