2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Putyin: Mindig erről beszéltünk

2016. november 21., hétfő 10:09, frissítve: hétfő 11:24

Az amerikai–orosz kapcsolatok normalizálását és a olajkitermelés visszafogását helyezte előtértbe Vlagyimir Putyin az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés tagországainak csúcstalálkozóján. Az orosz államfő úgy véli: Donald Trumppal rendezni tudja a két ország kapcsolatát, de a leköszönő Barack Obamát is bármikor szívesen látja Moszkvában.

Oroszország és az Egyesült Államok is abban érdekelt, hogy rendeződjön a kapcsolatuk – erről az orosz elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés tagországainak csúcstalálkozóján beszélt. „Az újonnan megválasztott amerikai elnök megerősítette szándékát abban, hogy normalizálódjanak az amerikai–orosz kapcsolatok. Természetesen én is hasonlóan tettem. Mindig erről beszéltünk” – jelentette ki az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin megemlítette azt is: a Barack Obama amerikai elnökkel tartott rövid találkozójukon mindketten elismerték, hogy az utóbbi időben feszült volt a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Az orosz államfő meghívta a leköszönő amerikai elnököt Moszkvába. Putyin a csúcstalálkozón a brexitről is beszélt. Úgy fogalmazott: reméli, hogy minél nyugodtabb lesz a britek kiválása.

„A brexit esetében sok minden függ attól, hogy Nagy-Britannia milyen módon lép ki az EU-ból és a kilépés sebességétől is. Persze vannak veszélyek, de úgy vélem, hogy minden európai kollégám rendelkezik elég józan ésszel és emellett nagyon jó szakemberek vannak Nagy-Britanniában. Bízom abban, hogy ez a helyzet szépen csendben oldódik meg. Nincs szükség arra, hogy fokozzuk a hangulatot” – tette hozzá Putyin.

Az orosz elnök szerint készek a jelenlegi szinten befagyasztani olajkitermelését. A  Kőolaj-exportáló Országok Szervezete november 30-án ír alá megállapodást a többi kitermelővel, így Oroszországgal is, hogy befagyasztják a kitermelést. A megállapodást célja az, hogy felrázza a piacokat és megemelje a kőolaj árát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!