2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Putyin megkegyelmezett a pilótanőnek

2016. május 25., szerda 18:55, frissítve: szerda 19:57

Kegyelmet adott Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországban börtönbüntetésre ítélt ukrán pilótanőnek. Nagyija Szavcsenkót az ukrán elnök különgépével szállították vissza Ukrajnába, a repülő már le is szállt Kijevben. Ezzel egyidejűleg a pilótanőre kicserélt két orosz katona visszatérhetett Oroszországba.

Kétéves orosz fogságból tért haza ezen a repülőgépen Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő, akit 2014-ben fogtak el oroszbarát szakadárok Kelet-Ukrajnában.

„Először azt szeretném mondani nektek, hogy szabad vagyok. Bocsánatot akarok kérni minden olyan anyától, akiknek gyermekei nem tértek haza az antiterrorista hadműveletekből, mert én még mindig életben vagyok. Bocsánatot szeretnék kérni azoktól az anyáktól is, akiknek a gyermekei fogságban vannak, mert én szabad vagyok. Nem tudom majd visszahozni a halottakat az életbe, de ismét kész vagyok arra, hogy a csatatéren feláldozzam az életemet Ukrajnáért” – mondta Nagyija Szavcsenko pilótanő.

Az ukrán hadsereg pilótanőjéért különgépet küldött az ukrán elnök, és kiszabadulása után egyből fogadta őt hivatalában.

Szavcsenkót azért tartották fogva Oroszországban, mert állítólag felelős két orosz tévés újságíró haláláért.

A pilótanő 2014 tavaszán egy önkéntes ukrán csapattal harcolt Kelet-Ukrajnában a szakadárok ellen. Azzal vádolták, hogy ő irányította az újságírókra az ukrán erők tüzét, ezért 22 év börtönre ítélték. Szavcsenko tagadta a vádakat.

A pilótanő egy alkunak köszönheti szabadságát: szabadon engedésével párhuzamosan visszatérhetett Ukrajnából az a két orosz katona, akiket Kelet-Ukrajnában fogtak el tavaly. Az ukrán hatóságok szerint a katonák az orosz hírszerzés emberei voltak, és tizennégy év börtönbüntetést kaptak. Sajtóhírek szerint az orosz és az ukrán elnök azután adott kölcsönösen kegyelmet a foglyoknak, hogy kedden a francia elnök és a német kancellár közvetített közöttük.

Kelet-Ukrajnában 2014 tavasza óta harcolnak az ukrán kormányerők és az Oroszország által támogatott szakadárok. A háborúban több mint kilencezren haltak meg, több mint egymillióan pedig Nyugat-Ukrajnába vagy Oroszországba menekültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!