2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Putyin hatalmát a sok szavazó legitimálhatja

Hír TV

2018. március 17., szombat 22:23, frissítve: vasárnap 11:15

Oroszországban vasárnap tartják az elnökválasztást, amelyen csak a részvételi arány a kérdés. Vlagyimir Putyin borítékolhatóan a szavazatok 60-70 százalékával nyer, mivel az ellenzék egyetlen komoly jelöltjét nem engedték indulni. A kampányt arra építette Putyin, hogy megvédi az országot a külföldi támadásoktól – a részvételi arány növekedését pedig a kamupártok jelöltjeitől várja.

Vlagyimir Putyin biztosan nyer. Korábbi kihívóját, Borisz Nyemcovot három éve agyonlőtték, az ellenzék mostani vezetőjének, Alekszej Navalnijnak pedig megtiltották az indulást. Ellenzék nélkül az egyetlen kérdés a részvételi arány, Putyin hatalmát a sok szavazó legitimálná.

„A kormányzati kampány célja a minél magasabb részvételi arány elérése. A részvételi arány választásról választásra csökken, ahogy egyre kevésbé komolyan vehető ellenzéki jelöltek vannak. Így aztán Putyin hívei és ellenfelei sem érzik úgy, hogy el kellene menniük szavazni” – mondta egy választási megfigyelő.

Az államfő legutóbb, 2012-ben kétharmaddal nyert, de akkor kiderült, hogy az elnök pártja teli szavazóurnákkal és érvénytelenített ellenzéki szavazatokkal biztosította be az eredményt. Most is 60-70 százalékos győzelmet jósolnak Putyinnak.

„Milyen választási lehetőség? Egyetlen emberre lehet szavazni, Putyin elnökre. Rajta kívül valamire való, tapasztalt jelölt nincs, csak hatalomra vágyó botránysztárok” – nyilatkozta egy moszkvai férfi.

A magas részvételi arány érdekében a Kreml a kamupártok és kamujelöltek taktikáját alkalmazza. A legismertebb Kszenyija Szobcsak, egy tévés műsorvezető, aki néha kritizálta Putyint, de ő is milliárdos oligarcha családjából származik, és azt elismerte, hogy személyesen kérte az államfő áldását az indulásra.

Vele szemben a Navalnij-féle ellenzék a választás bojkottjára szólított. „Semmi értelmét nem látom a voksolásnak. Mindegy, hogy hányan mennek el, majd úgyis bejelentik, hogy Putyin nyert, persze nagy arányban. A számokat majd kitalálják. Ha két ciklus után távozik, akkor még megtehette volna tisztességgel, de most már csak a birodalmát építi” – jelentette ki egy ellenzéki nem szavazó.

Ellenzék híján a kampányban az oktatás, az egészségügy és a szegénység helyzete nem került elő, pedig az orosz gdp évek óta stagnál, miközben az ország dollármilliárdokat költ a külföldi háborúira. A kampányt Putyin arra építette, hogy Oroszországot külföldről támadják, és ő ettől megvédi a népét. Ha ő nyer, akkor Oroszország modern történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő vezetője lesz Sztálin után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!