2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Putyin és Macron szorosabbra fűzik

2017. május 29., hétfő 20:48, frissítve: kedd 08:17

Franciaország és Oroszország szorosabban együttműködik a terrorizmus elleni harcban – hangzott el az orosz elnök párizsi látogatását követő sajtótájékoztatón. Vlagyimir Putyinnak Macron ellenfele, Marine Le Pen megválasztása kedvesebb lett volna, a radikális politikus ugyanis oroszbarát politikát képvisel.

Emmanuel Macron Versailles-ben fogadta Vlagyimir Putyint, akit az utóbbi időben nem szívesen látnak Nyugaton.

„Az első dolog az volt, hogy elmondjam: részünkről van egy vörös vonal, ez pedig a vegyi fegyverek használata, legyen szó bárkiről is. A vegyi fegyverek bármilyen felhasználása azonnali megtorlásban részesül a franciák részéről” – mondta Macron.

Az első világháború idején a franciák és a britek titokban felosztották egymás között a Közel-Keletet, Szíria két évtizedig francia felügyelet alatt volt, akik vérbe fojtottak minden lázadást, és gyarmatként kezelték az országot. Az akkor kijelölt határok lerombolása az Iszlám Állam egyik célja.

„Abszolút prioritásunk a terrorizmus és a terrorista csoportok felszámolása, különösen az Iszlám Állam elleni küzdelem. Ez a szíriai tevékenységünk vezérelve. Szeretnénk megerősíteni partnerségünket Oroszországgal” – tette hozzá Macron.

A francia elnökválasztás előtt minden bizonnyal francia hekkerek törték fel és hozták nyilvánosságra Macron stábjának elektronikus levelezését.

„Ami Oroszország képzeletbeli behatolását illeti a választásokba bárhol, nem beszéltünk róla. Elnök úr nem mutatott érdeklődést a téma iránt és számomra, azt hiszem, nincs mit mondanom” – hangoztatta Vlagyimir Putyin.

A sajtó az Oroszországgal szemben elrendelt gazdasági büntetőintézkedésekről is kérdezte Putyint. „Ön megkérdezte, hogy az oroszországi szankciók hogyan segítenek a délkelet-ukrajnai válság megoldásában. Nem segítenek. Ezért felszólítom önöket, valamint a francia média képviselőit, harcoljanak a globális gazdasági korlátozások ellen” – emelte ki az orosz elnök.

Az orosz–francia kapcsolatok terén még egy nagy nyitott kérdés maradt, ez pedig a katonai együttműködés. A franciák két helikopterhordozót gyártottak moszkvai megrendelésre, de az ukrán háború miatt nem adták át a hajókat az oroszoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!