2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Putyin elárulta, milyen eredményt tartana sikernek

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 11:14, frissítve: vasárnap 16:43

Vlagyimir Putyin 70 százalék körüli eredménnyel lesz újra Oroszország elnöke, az előrejelzések szerint. Az elnökválasztáson az ellenzéki megfigyelők több száz szabálytalanságot regisztráltak. Találtak eleve tele lévő szavazóurnákat, és sokszor azt látták, hogy egy ember több szavazólapot dob be. A vidéki településeken a szavazók buszoztatása is elterjedt volt.

Már kora reggel leadta a szavazatát Vlagyimir Putyin, hogy negyedszer is elnök lehessen. Mivel komoly ellenzéki jelölt nincs, ezért Putyin győzelme nem is kérdés, csak az, hogy milyen részvételi arány mellett, hány szavazattal nyer. Több mint 100 millió szavazásra jogosult állampolgár van.

– Akármennyi szavazat elég, amennyi lehetővé teszi, hogy elnökként szolgálhassak – mondta Putyin és hozzátette, biztos vagyok benne, hogy az én programom szolgálja legjobban az ország fejlődését.

Putyin számára azért is fontos a magas részvételi arány, mert a legnépszerűbb ellenzéki, Alexej Navalnij, akinek megtiltották az indulást, a választás bojkottjára szólított.

– A független megfigyelők szerint a részvételi arány alacsonyabb, mint 2012-ben volt. Elégedettek lehetünk a megfigyelők munkájával, mert számtalan csalásra fényt derítettek, már a választás napján is – mondta Navalnij.

Az orosz távolkeleten több tucat településen 100 százalék lett a részvétel. Sok faluban ételosztás volt a szavazóhelyiség mellett. Bekamerázott szavazóhelyiségekben olyan eseteket rögzítettek, amikor egy ember több szavazólapot dobott az urnába, helyszíni megfigyelők pedig olyan urnákat találtak, amik már eleve tele voltak leadott voksokkal.

– Nyugodtan nevezhetjük ezt buszoztatott választásnak. A megfigyelők számtalan szabálytalanságot találtak, amikor tömegesen buszoztatták az embereket a szavazóhelyekre. Együtt utaztatták az állami intézmények, például a rendőrség tagjait is, hogy mindenképpen mindenki szavazzon – mondta Ivan Zsdanov ellenzéki megfigyelő.

Az orosz választási bizottság 7 kihívó indulását engedélyezte. A legismertebb egy volt tévés műsorvezető, aki a kampányban elismerte, hogy egyeztetett Putyinnal az indulásról, mert több ellenzéki jelölttel magasabb lehet a részvételi arány.

– Az, hogy Putyin hány százalékot szerez, közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy hányan mennek el szavazni. Minél több a résztvevő, annál kisebb arányban nyer Putyin – mondta Ksenia Szobcsak.

Az orosz választási bizottság szerint egyébként több mint egy tucat hekkertámadás érte őket Európából és Észak-Amerikából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!