2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Putyin: Az Iszlám Állam védelmében lőtték le az orosz gépet

2015. december 1., kedd 11:25, frissítve: kedd 11:25

Az Iszlám Állam védelmében lőtték le a törökök Szíria felett az oroszok harci gépét – Vlagyimir Putyin szerint. Az orosz államfő azzal vádolta meg a török vezetést, hogy a dzsihadistáktól vesznek olajat. A párizsi klímacsúcson tartózkodó orosz és török államfő nem állt szóba egymással. Barack Obama ma egyeztet Recep Tayyip Erdogannal.

Nem mutatkoznak a békülés jelei Moszkva és Ankara között a Szu-24-es orosz vadászbombázó lelövése után. Bár a párizsi klímakonferencián az orosz és a török elnök is részt vett, Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan nem találkoztak hivatalosan. Az orosz elnök csak Barack Obamával beszélt, az amerikai elnök sajnálatát fejezte ki a lelőtt orosz pilóta halála miatt.

„Az elnök beszélt Putyin elnökkel a mai csúcs szünetében. Szóba került a lelőtt orosz repülőgép is. Az elnök sajnálatát fejezte ki az orosz katona halála miatt, ugyanakkor beszélt arról is, hogy hiszi, hogy Törökországnak és Oroszországnak rendeznie kéne a helyzetet és elkerülni azokat a lépéseket, amelyek veszélyeztetik a két ország viszonyát, valamint amik akadályozzák a szíriai helyzet rendezésének lehetőségét” – közölte Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

A találkozó azt jelzi, hogy Washington és Moszkva álláspontja közeledhet a szíriai kérdés rendezésében.  Az amerikai kormány korábban élesen bírálta, hogy az oroszok szeptember végén bombázni kezdték Szíriát. Washington azzal vádolta Putyint, hogy nem az Iszlám Államot, hanem a felkelőket, Aszad elnök ellenfeleit támadja, hogy a szír elnököt hatalmon tartsa, miközben az amerikaiak célja, Aszad eltávolítása.

Putyin az Obamával tartott találkozó után arról is beszélt, hogy az orosz vadászgépet az Iszlám Állam olajszállítmányainak védelmében lőtték le a törökök. Az orosz elnök ismét hatalmas hibának minősítette a török lépést. „Nemrég kaptunk újabb információkat, ellenőriztük őket, és sajnálatos, hogy az olajkitermelés egyik helyszínéről, ami felett az IÁ és más terrorszervezetek gyakorolnak hatalmat, óriási mennyiségű, ipari mennyiségű olajat szállítottak át török területekre” – mondta az orosz elnöke.

Oroszország régóta vádolja a törököket azzal, hogy üzletelnek az IÁ-val az olcsó kőolaj miatt. A török elnök bizonyítékokat követel, és kilátásba helyezte lemondását, ha beigazolódik Oroszország igaza.

A védelmi miniszter búcsúztatta a pilótát

Közben megérkezett Moszkvába a múlt héten lelőtt orosz repülőgép pilótájának holtteste. Oleg Peskov pilóta társával együtt katapultált a gépből. Társát végül kimentette egy orosz csoport, a szíriai hadsereggel együttműködve, Peskovot azonban ejtőernyőzés közben a földet érés előtt lelőtték a lázadók. A pilótát az orosz védelmi miniszter, valamint a légierő főparancsnoka búcsúztatta. „Feladatteljesítés terén mindig követni fogjuk a példáját. Azok, akik kitervelték és elkövették ezt az árulást, szenvedni fognak attól a büntetéstől, amit megérdemelnek” – emelte ki Viktor Bondarev, az orosz légierő főparancsnoka.

Oleg Peskovot szülővárosában, a nyugat-oroszországi Lipetszkben helyezik örök nyugalomra, a családja kérésére. A férfinek két gyermeke volt.

Szíriában közben levegő-levegő rakétákkal szerelte fel az orosz hadsereg a SU-34-es bombázóit. A levegő-levegő rakéták 60 kilométeres távolságig képesek célpontot találni. Erről azután döntött az orosz védelmi minisztérium, hogy vadászgépük nem tudta magát megvédeni a levegőben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!