2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Putyin a markában tartja Trumpot?

2017. május 18., csütörtök 15:39, frissítve: csütörtök 16:13

Vlagyimir Putyin fizetett emberének nevezte Donald Trumpot egy republikánus vezető tavaly júniusban – állítja a The Washington Post egy hangfelvételre hivatkozva. A lap szerint ez azt jelzi, hogy a republikánus vezetés titokban már akkor megvitatta Trump és Putyin kapcsolatát. Egy republikánus szóvivő most viszont azt mondta: csak viccnek szánt megjegyzésről volt szó. John McCain republikánus szenátor a napokban a Watergate-ügyhöz hasonlította a Trump körül kirobbant botrányt.

Tavaly júniusban összeültek republikánus politikusok az amerikai törvényhozás épületében, Donald Trump akkor még nem volt a párt elnökjelöltje, csak egy hónappal később lett az. A megbeszélésről hangfelvétel készült, amelyet mostanában szivárogtathattak ki a The Washington Postnak. Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakcióvezetője arról beszélt párttársainak, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök két embert fizet, az egyik Dana Rohrabacher, a másik Donald Trump. Rohrabacher a képviselőház európai, eurázsiai albizottságának republikánus elnöke.

A liberális napilap szerint McCarthy megjegyzését néhányan nevetéssel fogadták, mire a politikus megesküdött Istenre, hogy komolyan beszél. A témának egy másik befolyásos republikánus politikus, Paul Ryan vetett véget, titoktartást kérve a jelenlévőktől. Ryant Trump győzelme után a képviselőház elnökévé választották.

A Reuters hírügynökség arról ír, hogy Donald Trump kampánytanácsadói legalább tizennyolcszor telefonáltak vagy íméleztek orosz tisztségviselőkkel, kormányközeli orosz személyekkel az elnökválasztási kampány hajrájában. A washingtoni orosz nagykövettel a győztes jelölt tanácsadói hat telefonbeszélgetést folytattak.

Trump győzelme után az orosz nagykövet állítólag azt is megvitatta Michael Flynn-nel, hogy miként lehetne az amerikai nemzetbiztonság tudta nélkül Trump és Putyin között közvetlen kommunikációs csatornát kiépíteni. Flynn volt Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója, ám gyorsan megbukott, miután kiderült, hogy titkokban az orosz nagykövettel tárgyalt a szankciók enyhítéséről.

A republikánus párt nagy öregje, John McCain volt elnökjelölt a Watergate-botrányhoz hasonlította Donald Trump ügyeit. A Watergate-ügybe az akkori republikánus elnök, Richard Nixon belebukott. A szenátor újságírói kérdésre megjegyezte: nem gondolja, hogy közjogi felelősségre vonási eljárás indulhat Trump ellen. Az alkotmány értelmében ez az egyetlen mód egy hivatalban lévő elnök elmozdítására.

Trump továbbra is azt állítja, hogy kampánystábja nem játszott össze orosz tisztségviselőkkel. „Nem azért választottak meg, hogy a washingtoni médiát vagy speciális érdekeket szolgáljak, hanem azért, hogy az országunk elfeledett férfijait és nőit szolgáljam. Pontosan ezt teszem. Mindig harcolni fogok értetek és az amerikai emberekért” – mondta az amerikai elnök egy katonai akadémián tartott beszédében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!