2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Putyin három évvel ezelőtt meggyilkolt bírálójára emlékeztek

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 17:14, frissítve: vasárnap 17:55

Több ezren emlékeztek Moszkvában Borisz Nyemcovra. Az ellenzéki politikust három évvel ezelőtt a nyílt utcán lőtték agyon. A hivatalos verzió szerint az elkövető egy csecsen férfi volt, aki az iszlámot kritizáló kijelentései miatt végzett a politikussal, az emlékezők azonban nem hisznek a hivatalos verziónak.

Krimibe illő jeleneteket rögzített egy köztéri kamera Moszkva belvárosában három évvel ezelőtt. Egy férfi a nyílt utcán hátulról lelőtte Borisz Nyemcovot, aki éppen egy hídon sétált hazafelé barátnőjével. Az ellenzéki politikus a helyszínen életét vesztette, a tettes pedig társai segítségével elmenekült.

A hivatalos verzió szerint a gyilkosságot egy csecsen férfi követte el, akit ezért 2017 júliusában húsz év börtönre ítéltek. A férfi először tagadta a vádakat, majd mindent bevallott – állítólag azután, hogy megkínozták. Négy, szintén csecsen segítője tizennégy és tizenkilenc év közötti börtönbüntetést kapott. Az orosz média szerint azért ölték meg Nyemcovot, mert korábban kritizálta az iszlámot.

Sokan azonban nem hisznek sem a hivatalos verziónak, sem az orosz médiának. Vasárnap több ezren vonultak fel Moszkvában, hogy igazságot követeljenek a Borisz Nyemcov-ügyben. Szerintük a gyilkosságot a legfelsőbb politikai körök rendelhették el.

„Egyrészt azért vagyunk itt, hogy tisztelegjünk Borisz Nyemcov emléke előtt, másrészt követeljük, hogy vonják felelősségre a gyilkosság kitervelőit. Az elkövetők ugyan börtönben ülnek, a megbízók továbbra is szabadlábon vannak, és valószínűleg vezető állami posztokat töltenek be. Harmadrészt szolidaritást akarunk vállalni azokkal az elvekkel, amelyekért Nyemcov harcolt. Lehet, hogy emiatt kellett meghalnia” – mondta Ilja Jasin, a tüntetés egyik szervezője.

Borisz Nyemcov liberális politikus volt, aki rendszeresen bírálta Vlagyimir Putyin rendszerét. 2015 februárjában például bizonyítékokat akart bemutatni Oroszország ukrajnai beavatkozásáról. Igaz, politikai karrierje már leáldozóban volt, és a gyilkosság idején már nem tartozott a befolyásos ellenzéki vezetők közé.

Hívei szerint Oroszországnak hozzá hasonló vezetőkre lenne szüksége. „Szerintem Nyemcov igazi orosz hazafi volt. Ha az országunkat olyan ember vezetné, mint ő, akkor ez normális európai ország lenne, ahol az emberek szabadon és függetlenül élhetnének” – fogalmazott egy moszkvai lakos.

Oroszországban idén márciusban tartanak elnökválasztást, amelynek toronymagas esélyese ezúttal is Vlagyimir Putyin. A fő ellenzéki vezért, Alekszej Navalnijt a hatóságok gazdasági bűncselekményekre hivatkozva eltiltották az indulástól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!