2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Puigdemont alábecsülte a spanyol kormányfő makacsságát

2017. október 12., csütörtök 07:32, frissítve: csütörtök 11:47

Bár már összecsomagolt a katalán elnök, egyelőre nem kell börtönbe vonulnia. Beszédének a tőzsdéken alig volt hatása, ami azt jelzi, hogy a piacok szerint sincs szó függetlenségről. Németországba tömegével érkeznek a menekültek családtagjai. Nemzetközi lapszemle.

Elszámította magát a katalán elnök, írja a Süddeutsche Zeitung. A német liberális lap szerint Katalónia lakosainak többsége nem akar elszakadni Spanyolországtól, és az európai szomszédok sem támogatják a függetlenedést, ráadásul Carles Puigdemont alábecsülte a spanyol kormányfő keménységét és makacsságát: Mariano Rajoy ugyanis nem fog kompromisszumokba belemenni. A nyolcgyerekes falusi családból származó katalán elnöknek egyébként fiatalkora óta álma Katalónia függetlensége, és saját bevallása szerint már bepakolta a bőröndjét arra az esetre, ha börtönbe zárják. Ez a veszély azonban most nem fenyegeti, az önálló Katalónia megteremtésére tett kísérlete ugyanis egyelőre megbukott.

Ügyes sakkhúzás vagy nagy hiba? – ezt a kérdést tette fel a Frankfurter Allgemeine Zeitung azután, hogy a katalán elnök elhalasztotta a függetlenség kikiáltását. A német konzervatív lap szerint Carles Puigdemont azért döntött így, hogy a spanyol kormánynak ne legyen ürügye drasztikus lépéseket tenni a tartomány ellen. Ezzel ugyanakkor csalódást okozott sok hívének, akik már az új köztársaság kikiáltását szerették volna megünnepelni. A tőzsdéken alig volt hatása Puigdemont beszédének, ami azt jelzi, hogy a piacok szerint sincs szó függetlenségről. Egy önálló állam létrejötte amúgy sem a kikiáltástól függ, hanem attól, hogy az adott állam képes-e fennhatóságot gyakorolni a saját területe felett, és a többi állam elismeri-e az önállóságát.

A jövőben is tömegével érkezhetnek Németországba a menekültstátust kapott migránsok családtagjai, derül ki a Die Welt cikkéből. A német konzervatív lap szerint a közelmúltban 70 ezer iraki és szíriai kérelmezte a német nagykövetségeken, hogy csatlakozhasson Németországban élő családjához. Az elmúlt két és fél évben a német külügyi minisztérium 102 ezer szírnek és irakinak már megadta az ehhez szükséges vízumot, 2018-ban pedig további 100-200 ezer családtag kaphat engedélyt a beutazásra. Németországban a menekültstátusban részesülők maguk után hozhatják házastársukat és kiskorú gyermekeiket, és a menekült gyermekek is Németországba hívhatják szüleiket. Bár a kereszténydemokraták a korlátozottan védelemre szorulók esetében hosszú távon is szigorítanának a szabályozáson, a zöldek és a liberálisok ezt elutasítják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!