2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Pompeo: Washington tűzszünetet akar

Az Egyesült Államok tűzszünetre akarja rávenni Recep Tayyip Erdogan török elnököt Északkelet-Szíriában - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy szerdai interjújában.

  • Pompeo: Washington tűzszünetet akar

A Fox Business Network amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Pompeo kijelentette: ő és Mike Pence amerikai alelnök is arra számít, hogy szemtől-szembe találkoznak majd Erdogannal a törökországi látogatásuk alkalmával. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, elengedhetetlen, hogy Donald Trump amerikai elnök adminisztrációjának magas rangú tisztségviselői közvetlenül, vagyis személyesen találkozzanak a török vezetővel.

Hangsúlyozta: el akarják tántorítani Erdogant attól, hogy folytassa északkelet-szíriai offenzíváját. "Le kell állítania a szíriai beavatkozást" - emelte ki a tárcavezető. "Tűzszünetre van szükségünk, s ha ez megvan, elkezdhetjük újra összeilleszteni a darabkákat" - fogalmazott Pompeo.

Mint mondta, az egyeztetések célja, hogy megoldást találjanak a szíriai helyzetre, nem pedig az amerikai-török kapcsolatok megrongálása.

Erdogan felelősségét firtató újságírói kérdésre válaszolva Pompeo leszögezte: "észben kell tartanunk, hogy ez bonyolult helyzet".

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: az Egyesült Államok arra törekszik, hogy ne keletkezzen hatalmi vákuum Szíriában.

A Pence vezette delegáció szerdán este indul Törökországba.

Erdogan szerdán a Sky News brit hírcsatornának viszont azt nyilatkozta, hogy nem találkozik az amerikai küldöttséggel. Ezzel szemben később Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója Twitter-fiókján azt írta: Erdogan "csütörtökön a tervek szerint fogadni fogja a Pence-vezette delegációt". Ez utóbbi állítást pontosítani látszik annak a videofelvételnek a tartalma, amelyet Altun az említett Twitter-bejegyzés mellékleteként csatolt. A felvételen Erdogan a parlamenti beszéd után újságíróknak nyilatkozik és úgy fogalmaz: "jelen pillanatban nincs arról szó, hogy Pence-en és Pompeón kívül a többiekkel is találkozom".

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a kurd milíciák, továbbá az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!