2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Pokoli tűz pusztít Kanadában

2016. május 4., szerda 10:21, frissítve: szerda 11:02

Több mint 60 ezer embert telepítettek ki Kanadában erdőtűz miatt. Az ország középső részén, Alberta állam olajmezői közelében csaptak fel a lángok, jelenleg is az állam történetének legnagyobb oltási munkálatait végzik.

Hatalmas erdőtűz pusztít Kanada középső részén. Az ország olajmezőinek közepében található Fort McMurray körül 1800 hektáron ég az erdő, a lángok pedig a városba is betörtek. A város vezetése elrendelte a teljes lakosság, azaz több mint 60 ezer ember azonnali kitelepítését. „Az, hogy el kell hagyniuk az otthonaikat, az mégsem annyira félelmetes, mint az, ha saját otthonaikban esnének a tűz fogságába, ha a lángok arra terjednének” – nyilatkozta Rachel Notley tartományi miniszterelnök.

A 80 ezres városba délről vezető utat teljesen elzárta a tűz, a lakosság észak felé, az olajmezők irányába tud csak menekülni. A kivezető utakon hatalmas forgalmi dugók alakultak ki. „Ez egy igazi katasztrófa, és nem igazság, hogy nem hagyták, hogy bármit is magunkkal vigyünk. Mindenünk odalett” – panaszolta egy helyi lakos, akinek a háza teljesen leégett.

Az oltást egyelőre a helyi tűzoltók végzik, az állam azonban már segítséget kért, mert még több emberre, és tűzoltó helikopterre is szükség van az oltásnál. „Ez a pályafutásom legrosszabb napja, és mindenki teljesen kimerült. Mindenki. Az egész közösség. Ha ez így megy tovább, akkor nagyon nehéz lesz ebből felépülni” – közölte Darby Allen, a helyi tűzoltóparancsnok.

Az olajmezőkön egyelőre több vállalat is korlátozta a kitermelést, az ipari területeket még nem fenyegeti veszély. Azt egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A térségben a szokásosnál szárazabb és melegebb időjárást tapasztaltak, az elmúlt napokban a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot. A meteorológusok szerint szerdán egy hidegfronttal érkező széláramlat éri el a térséget, ami még nehezebbé teszi az oltást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!