2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Phenjan elismerte a gyilkosság tényét, Malajziát okolják

,

2017. február 23., csütörtök 12:38, frissítve: csütörtök 16:04

Malajziát tette felelőssé Észak-Korea a diktátor féltestvérének a haláláért. A kommunista állam hírügynöksége most először tesz említést az esetről, de nem ismeri el, hogy az áldozat Kim Dzsongnam. A gyilkosság múlt héten történt Kuala Lumpur repülőtérén, az elkövető egy vietnami és egy indonéz nő volt. A malajziai hatóságok eddig nyolc észak-koreai gyanúsítottat azonosítottak.

Gyilkosság megrendelésre: kamerák rögzítették, hogyan ölte meg két nő az észak-koreai diktátor féltestvérét február 13-án a Kualai Lumpur-i reptéren. Miközben egyikőjük szemből közelített Kim Dzsongnamhoz, a másik hátulról megmarkolta az arcát, és egy mérgező anyagot kent rá.

A hatóságok szerint az már biztos, hogy a gyilkosságot egy vietnami és egy indonéz nő követte el – mindkettejüket őrizetbe vették. Emellett nyolc észak-koreai gyanúsítottat is azonosítottak a bűnesettel kapcsolatban, köztük diplomatákat és az észak-koreai légitársaság alkalmazottait.

Másfél hét után most az észak-koreai hírügynökség is kiadta a hírt, de csak annyit közöltek, hogy az ország egyik állampolgára elhunyt Malajziában. A kommunista rezsim szerint valójában Dél-Korea kavar botrányt az eset körül. Phenjan egyúttal Malajziát okolta, mivel a gyilkosság az ő területükön történt.

A maláj hatóságok visszautasították a vádakat. „Miért minket okolnak? Hogyan tehetnek minket felelőssé az ő állampolgáruk halála miatt? Ez bárkivel megtörténhetett volna, és akkor is ugyanazt tennénk, mint most. Tehát a rendőrség lefolytatja a nyomázást, ami fair és igazságos lesz” – mondta Khalid Abu Bakar, a malajziai nyomozóhatóság vezetője.

A nyomozók ki akarják hallgatni az észak-koreai követség egyik magas rangú alkalmazottját, valamint a légitársaság egyik dolgozóját is.

„Az egy másik kérdés, hogy vád alá fogunk-e helyezni bárkit is, de a kihallgatás a nyomozás része. Ha nincs mit rejtegetned, akkor nincs mitől félned, tehát együtt kell működnöd” – tette hozzá a vezető nyomozó.

A hatóságok eddig nem gyanúsították meg közvetlenül az észak-koreai vezetést. Annyit mondtak, hogy a támadást előre kitervelték, és észak-koreaiak állnak a hátterében. A BBC által idézett elemző szerint ugyanakkor Kim Dzsongun diktátornak nem állt érdekében a féltestvére halála, mivel Kim Dzsongnam nem volt a riválisa, külföldön élt, és nem voltak politikai ambíciói.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!