2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Pence elítélte a charlottesville-i támadást

,

2017. augusztus 14., hétfő 09:22, frissítve: hétfő 12:02

Mike Pence amerikai alelnök elítélte a fehér felsőbbrendűséget hirdető és neonáci csoportokat a charlottesville-i összecsapások és gázolás után. Donald Trump korábban csak általánosságban ítélte el az erőszakot, ami miatt saját pártjában is kritizálták. Közben országszerte tüntetéseket tartottak a szélsőjobboldali csoportok ellen.

Sajtótájékoztatót tartott volna a halálos áldozattal is járó charlottesville-i szélsőjobboldali tüntetés egyik szervezője, amikor a hallgatóságból többen rátámadtak.

Jason Kesslert perceken keresztül kergették, a rendőrök közbelépésére volt szükség. Sokan őt is felelősnek tartják azért, hogy a charlottesville-i szélsőjobboldali felvonuláson egy ellentüntetőt szándékosan halálra gázoltak.

A fehérek felsőbbrendűségét hirdető csoportok Donald Trump megválasztásával egy időben erősödtek meg, ennek ellenére az elnök csak általánosságban ítélte el a charlottesville-i erőszakot, és alelnöke is csak két nappal később határolódott el a szélsőjobboldali csoportoktól.

„Nem toleráljuk a gyűlöletet és az erőszakot, legyen szó fehér felsőbbrendűség-hívőkről, neonácikról vagy ku-klux-klanosokról. Ezeknek a veszélyes szélsőséges csoportoknak nincs helyük az amerikai közéletben, és a lehető lehatározottabban elítéljük őket” – jelentette ki Mike Pence.

Vasárnap országszerte tüntettek a szélsőségesek ellen. Seattle belvárosában összecsaptak a rendőrökkel a tiltakozók, Chicagóban az elnököt fasisztának nevező táblákkal vonultak a helyi Trump Hotel elé.

Közben az autóját a tömegbe vezető férfit gyilkosság miatt ma bíróság elé állítják. James Alex Fields szélsőjobboldali nézeteket vall, ezért az eljárás során arra is bizonyítékot keresnek, kifejezetten feketéket akart-e ölni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!