2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Példátlan pusztítást hozott a Harvey hurrikán

2017. augusztus 30., szerda 17:46, frissítve: szerda 17:47

Már több mint húsz halálos áldozatot követelt a Harvey nevű hurrikán az Egyesült Államokban. Az özönvízszerű esőzés miatt az utcákon egy-másfél méteres víz áll, több ezer embert ki kellett menekíteni. A vihar szerdára megerősödött, és ismét lecsapott Texasra, valamint a szomszédos Louisianára.

Egy kisbabát és az édesanyját mentette ki egy katonai helikopter a texasi College Stationben. A család a ház tetején várt a segítségre, miután otthonukat teljesen elöntötte a víz. Houstonban szintén az utolsó pillanatban sikerült kimenteni a hömpölygő vízből két embert – egy határőr sietett a segítségükre. A mentőakciókban önkéntesek is részt vesznek: Houston Meyerland nevű elővárosában néhány fiatal gumicsónakkal közelítette meg a házakat, hogy biztonságos helyre fuvarozzon idős embereket, gyerekeket és kutyákat.

A déli szövetségi állam egy részén napok óta megállíthatatlanul zuhog az eső: csak Houstonban több mint háromezer ház áll víz alatt, és mintegy tízezer embert kellett átmeneti szállásokon elhelyezni. A hatóságok arra figyelmeztették a helyieket, hogy ne menjenek ki a vízben álló utcákra, jelentős ugyanis a járványveszély, ráadásul a csatornalével szennyezett áradatban kígyók és aligátorok is sodródhatnak. Kijárási tilalmat is elrendeltek a fosztogatások megelőzése érdekében.

Houston egyes részein egy-másfél méteres víz áll az utcákon, és összeroppanás fenyegeti a főbb hidakat. A több mint kétmillió lakosú várostól délre már átszakadt egy gát, két víztározó pedig túlcsordult.

A helyszínre érkező Donald Trump teljes támogatást ígért a katasztrófa sújtotta szövetségi államoknak, és azt mondta, hogy elhúzódó válságra kell felkészülni.

„A szomorú hír, hogy sokáig fog tartani. Még soha senki nem látott olyat, hogy ennyire hosszú ideig tartson. A szél szörnyű volt, ennyi vizet még senki sem látott. Talán majd valamikor el fog tűnni. Egyelőre várunk” – fogalmazott.

A Harvey hurrikán péntek este érte el Texas partjait. Bár azóta gyengült, nem hagyta el a térséget. A Harvey már most az Egyesült Államok történetének legnagyobb esőzéssel járó vihara.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!