2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Globál 06:45

Külföld

Pattanásig feszült a helyzet

El lehet menni Izraelből – üzente a zsidó állam miniszterelnöke a megszállás ellen tüntető palesztinoknak. A konfliktusnak már több halálos áldozata van: egy zsidó asszonyt és egy katonát a nyílt utcán késeltek meg palesztinok, egy arab fiatalt pedig az izraeli rendőrök lőttek le.

Kedden több ciszjordániai városban is folytatódtak a tiltakozások az izraeli megszállás ellen: a palesztinok kövekkel és Molotov-koktélokkal támadták a rendőröket, akik könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel oszlatták a tömeget. Az elmúlt napokban két palesztint lőttek le, többet pedig megsebesítettek.


Fokozódik az erőszak a másik oldalon is: hétfőn három izraeli telepest, valamint egy izraeli katonát késeltek meg palesztinok. A katona és az egyik megszúrt nő életét veszítette. Korábban pedig két, villamosmegállóban várakozó izraelit gázoltak el palesztin merénylők. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a palesztin vezetőket okolja a fokozódó feszültségért. A tüntetésekkel kapcsolatban pedig azt mondta: akiknek nem tetszik a zsidó állam politikája, azok költözzenek máshova. „Mindazoknak, akik tüntetnek és hangosan szidják Izraelt és palesztin államot akarnak, egy egyszerű üzenetem van: nyugodtan elköltözhetnek a Palesztin Hatóság vagy Gáza területére. Megígérhetem, Izrael állam nem gördít semmilyen akadályt az útjukba” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

A legújabb tüntetéseket az váltotta ki, hogy az izraeli hatóságok korlátozták a palesztinok hozzáférését az iszlám vallás egyik legszentebb helyéhez, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsethez. Izraeli szélsőségesek pedig a Templom-hegyen próbáltak imádkozni, ahol az al-Aksza mecset is található. „Azt kérjük Izraeltől, hogy tartsa távol a telepeseit és szélsőségeseit a mecsettől, valamint szent helyeinktől, és akkor mi is távol tartjuk magunkat tőlük. Nem fogjuk engedni, hogy beszennyezzék szent helyeinket” – fogalmazta meg a palesztin elnök.

A palesztinok szerint a konfliktus forrása, hogy a zsidó állam 1967 óta az ENSZ és a Nemzetközi Bíróság határozatai ellenére megszállva tartja Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet, valamint ennek ellenére folytatja a zsidó telepek bővítését ezeken a területeken. Izrael vitatja a nemzetközi fórumok döntéseit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!