2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Párizsban már Moszul irányításának mikéntjéről pusmognak

2016. október 20., csütörtök 22:31, frissítve: csütörtök 22:58

Ezrek menekültek el Moszulból az elmúlt napokban. Irak második legnagyobb városában az elmúlt két évben az Iszlám Állam volt az úr. Az ostrom a hét elején kezdődött nyugati támogatással, és az iraki hadsereg a vártnál gyorsabban nyomul előre a térségben.

Égnek az olajmezők Moszul környékén, amelyeket az Iszlám Állam visszavonulói katonái gyújtottak fel. Az iraki hadsereg egyelőre nem ütközött ellenállásba. „Nem szembesülünk az Iszlám Állam ellenállásával. Visszavonultak Moszulba és Szíriába. Nem mutatnak ellenállást” – nyilatkozta egy kurd katona.

Az iraki kormányfő is arról beszélt egy párizsi konferencián, hogy az ostrom a tervezettnél gyorsabban halad. „A harcoló alakulatok jelenleg a város felé nyomulnak előre, sokkal gyorsabban, mint gondoltuk, és mint ahogy a terveinkben szerepelt” – emelte ki Hajder al-Abádi.

Moszulban egy-másfél millió civil él, a Nemzetközi Vöröskereszt szerint a szemben álló feleknek meg kell engedniük, hogy a polgári lakosság békében elhagyhassa a várost. „Készen állunk arra, hogy a következő hónapokban nyolcszázezer ember étkeztetésében segédkezzünk. Nagy mennyiségű konyhai felszereléssel, ponyvával és takaróval is rendelkezünk, ezekre az embereknek ilyen helyzetben szükségük van, de nem tudnak magukkal vinni” – közölte Katharina Ritz, a vöröskereszt iraki küldöttségének vezetője.

A moszuli menekülteknek tábort nyitottak.

A párizsi konferencián Francois Hollande francia elnök az Iszlám Állam rakkai főhadiszállása elleni támadás előkészítését szorgalmazta. „Példamutatóan le kell vadásznunk a terroristákat, akik Moszulból Rakkába távoztak. Nem nevezhetjük sikernek, ha megengedjük, hogy eltűnjenek azok, akik Moszulban voltak, és egy másik helyszínen indítsanak támadásokat” – hangsúlyozta az államfő.

A francia, a brit és a holland külügyminiszter, valamint az Arab Liga és Irak képviselőinek részvételével tartott konferencián az is szóba került, hogy miként irányítsák Moszult a terrorszervezet kiszorítása után.

Tűzszünet Aleppónál

A szír vezetés háromnapos tűzszünetet jelentett be, hogy az ostromlott Aleppót elhagyhassa a civil lakosság. A város egyes kerületeit a lázadók irányítják, a kormányerők röplapokon szólította fel őket arra, hogy adják meg magukat. Az ENSZ és a nemzetközi segélyszervezetek péntekre tervezik a civilek kimenekítését a szétbombázott városból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!