2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Páncélozott vízágyúkkal állták útját a felvonuló nőknek

A török rendőrség megakadályozta a Szombati Anyák nevű csoport isztambuli békés tüntetését – adta hírül a helyi média szombaton.

  • Páncélozott vízágyúkkal állták útját a felvonuló nőknek

A hatóságok páncélozott vízágyúkkal vonultak a városközpontban található Galatasaray térre. A rendőrség az ország délkeleti, kurdok lakta részén fekvő Diyarbakirban is meghiúsított egy hasonló megmozdulást. Ez lett volna a Szombati Anyák 701. felvonulása.

A hatóságok múlt héten könnygázgránátokat és gumilövedékeket vetettek be a részben idősebb asszonyokból, rokonaikból és támogatóikból álló tömeg ellen. Akkor legalább 20 embert állítottak elő.

Az elsősorban nőkből, rokonaikból és támogatóikból álló csoport 1995 óta tüntet, hogy felhívja a figyelmet azokra a családtagjaikra, akik az 1984 óta tartó török–kurd konfliktus zűrzavaros évei során tűntek el, és akik közül sokan feltehetően életüket vesztették. Céljuk, hogy az állami archívumok megnyitásával független vizsgálatot indítsanak a tisztázatlan sorsú eltűntek ügyében.

Beszámolók szerint a megmozduláson a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) tagjai is megjelentek.

A szervezők közölték, hogy a hatóságok tilalma ellenére jövő szombaton is tüntetésre készülnek.

    Süleyman Soylu török belügyminiszter a hét elején azzal indokolta a megmozdulások betiltását, hogy a Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PPK) kihasználja az anyákat. Soylu szerint a PKK azért támogatja a mozgalmat, hogy legitimálja a terrorizmust. A Kurdisztáni Munkáspárt 1984 óta folytat fegyveres felkelést a török kormány ellen a kurd autonómiáért. A konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!