2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Palesztina megszakítja kapcsolatait Izraellel

2017. július 22., szombat 08:56, frissítve: szombat 13:03

Mahmúd Abbász palesztin elnök minden hivatalos kapcsolatot megszakít Izraellel, amiért detektoros kapukat állított és biztonsági kamerákat szerelt fel az Al-Aksza mecsethez vezető úton. A biztonsági intézkedések szigorítása miatt napok óta zavargások vannak Jeruzsálemben. Három palesztint lelőttek, több mint négyszázat megsebesítettek az izraeli biztonsági erők. Péntek éjszaka egy palesztin három izraelit halálra késelt, egyet pedig súlyosan megsebesített a ciszjordániai Rámalláh körzetében.

Jeruzsálemben pénteken is folytatódtak az összecsapások. A palesztinok köveket dobáltak, az izraeli rendőrök könnygázzal és gumilövedékkel lőttek vissza. A rendőröknek sikerült több tüntetőt kiemelniük a tömegből, akiket aztán elszállítottak.

A tiltakozók dühét az váltotta ki, hogy fémdetektoros kapukat állítottak az Al-Aksza mecsethez vezető úton, amiben ők a vallásszabadság megsértését látják. A biztonsági szigorításokat azután vezették be, hogy a Mecsetek terénél egy hete palesztinok két izraeli rendőrt késeltek halálra.

„Ennek az ügynek a megoldása egyetlen személytől, Benjamin Netanjahutól függ, neki kellene rájönnie arra, hogy ha valamit nem tud erővel megoldani, azt még nagyobb erővel sem tudja majd megoldani” – fogalmazott Ahmed Tibi, az izraeli törvényhozás palesztin képviselője.

Pénteken három palesztint öltek meg az izraeli rendőrök és katonák Jeruzsálemben és Ciszjordániában, négyszázat pedig megsebesítettek. Közülük negyven embert éleslőszer ejtette sebekkel ápolnak a palesztin vöröskereszt közlése alapján.

„A palesztin vezetés nevében a megszálló hatalommal minden szinten minden kapcsolatot megszakítok egészen addig, amíg vissza nem vonják a palesztin nemzet ellen bevezetett intézkedéseket” – jelentette ki Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke.

Az éjszaka egy palesztin késes merénylő a Hebronhoz közeli Halamis telepen belopózott egy telepesek lakta házba, ahol két férfit és egy nőt halálra késelt, egy nőt pedig súlyosan megsebesített. A támadót az egyik szomszéd semlegesítette. A férfit, akit több lövés is ért, katonai mentővel szállították kórházba.

A biztonságiak a támadás után nagy erőkkel fésülték át a telepet terroristák után kutatva.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!