2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Öt embert keresnek a barcelonai merényletekkel kapcsolatban

2017. augusztus 18., péntek 22:55, frissítve: péntek 22:59

A spanyol rendőrség összesen 5 embert keres a tegnapi barcelonai merénylettel kapcsolatban. Egyikük az a 17 év körüli fiatal, aki furgonnal hajtott a tömegbe a Ramblán. A támadás után több órával egy másik helyszínen is autóval hajtottak ellenőrző pontba, ott 5 terroristát agyonlőttek a rendőrök. Egy harmadik helyszínen egy ház robbant fel, a rendőrök szerint ez lehetett a terroristák bombagyára. A 3 ügyet egy nyomozásként kezeli a rendőrség. A csütörtöki merényleteknek összesen 14 halottja és 100 sérültje volt.

A barcelonai merénylet helyszínén, a Catalunya téren emlékeztek a csütörtöki támadás áldozataira Fülöp királlyal és a kormányfővel együtt. Spanyol és katalán zászlók szándékosan nem voltak, nehogy nacionalista tüntetésbe csapjon át a megemlékezés.

„Nem félünk!” – skandálta a tömeg az egyperces csend után.

A Catalunya térről indul a Rambla a tenger felé, innen hajtott be a sétálóutcába az a terrorista, aki az autójával majdnem száz embert ütött el. A turisták elkezdtek visszatérni, és a boltok is kinyitottak.

„Egyelőre egyedül merészkedtem ki, a családom a szállodában maradt, azt mondták, nézzek körül, mi a helyzet. Nekem úgy tűnik, hogy a város kezd magához térni” – mondja egy brit turista.

Spanyolországban volt az elmúlt évtizedek legvéresebb európai támadása, 2004-ben a madridi vasúton 192-en haltak meg, de az ország azután is talpra állt.

„Várható volt, hogy ilyesmi történik előbb-utóbb. Ilyen sok turista nem sok helyen van egyszerre, és az elmúlt időszak európai eseményei alapján várható volt, hogy ilyesmivel próbálkoznak” – mondja egy helyi lakos.

Az elkövetőt egyelőre nem fogták el. A marokkói születésű, 17 évnél valamivel idősebb fiú a bátyja személyijével bérelt furgont. A gázolás után gyalog menekült. Barcelona mellett, egy kisvárosban élt, ahol 3 embert már letartóztattak a rendőrök, 4 másikat keresnek.

8 órával az első támadás után 100 kilométerrel délre egy kisvárosi ellenőrző pontnál egy második akció kezdődött, amit később szintén az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt. 5 terrorista autóval hajtott a kordonnak, de a járművük felborult, és a kikászálódó terroristákat agyonlőtték a rendőrök, egyiküket pár utcányi menekülés után.

„Sok ellentmondás van, amiket meg kell oldanunk. A rendőrségi ellenőrző pontnak hajtó autó utasáról azt hittük, hogy abba halt bele, hogy meglőtték a rendőrök. A boncolás viszont kimutatta, hogy valójában szúrt sérülés okozta a halálát. Ezzel az üggyel kapcsolatban még nagyon sok a kérdőjel” – ismerte el a katalán rendőrfőnök.

Volt egy harmadik helyszín is, Barcelonától 200 kilométerre délre. Itt egy ház robbant fel csütörtök reggel. Ez lehetett a terroristák bombagyára, PB-gáz-palackokból készítettek robbanószerkezeteket, valószínűleg ezek szállításához bérelték a furgonokat, de miután egy bomba idő előtt felrobbant, a gázolások mellett döntöttek.

„A nyomozás hosszabb ideig fog tartani, először a tényeket kell megvizsgálni, és össze kell rakni, hogy kik pontosan milyen támadásra készültek. El kell fogni ezeket az embereket mind egy szálig. És meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a jövőben se fognak tudni olyan támadást végrehajtani, amit terveztek” – mondta a spanyol miniszterelnök.

A helyi sajtó egyébként már azt firtatja, hogy mivel a feltételezett elkövető még nem töltötte be a 18 évet, ezért maximum 10 év börtönre lehet ítélni, ha elfogják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!