2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Osztrák szál a Népszabadság-botrányban

2016. október 10., hétfő 08:26, frissítve: hétfő 09:18

Osztrák strómanon keresztül záratta be a Fidesz a Népszabadságot, írják osztrák lapok. Bécsi vélemények szerint az osztrák tulajdonosnak még hosszú tárgyalásokra kell készülnie. Egy lengyel lap pedig magyarul állt ki a magyar napilap mellett.

Strómanokon keresztül zárathatja be a Fidesz a legnagyobb magyar ellenzéki lapot, írja a Der Spiegel. Felidézik, hogy a kormányközeli Duna Aszfalt a nyáron kötött szerződést az osztrák Mediaworksszel, amivel elsősorban vidéki lapokat szereztek meg, a Népszabadság viszont nem illett ebbe a koncepcióba, ezért zárathatták be.

Osztrák szál is van a Népszabadság-botrányban, mutat rá a Der Standard is. Cikkük szerint Orbán Viktor, akit a kritikusai autoriter intézkedésekkel vádolnak, egy osztrák befektetési cégen keresztül szerezhette meg a kiadót, amelyhez a Népszabadság is tartozik. A több kelet-európai országban is aktív Vienna Capital Partners Heinrich Pecina befektetési bankár érdekeltsége, akit sokan már évtizedek óta kelet-európai kalandorként emlegetnek.

Az osztrák tulajdonosokkal kell tárgyalniuk a Népszabadság újságíróinak, tudósít az ORF. Az osztrák közszolgálati adó is a Mediaworks AG szerepét firtatja, ugyanakkor felidézik a menedzsment közleményét, miszerint a lap 2007 óta 16 és fél millió euró veszteséget generált és 74 százalékkal csökkent a példányszáma.

A kormányt bíráló média elnémítása a nem demokratikus rezsimek jellemzője – foglalja össze a Népszabadság-botrányt a Gazeta Wyborcza. A lengyel lap szerkesztősége magyar nyelvű közleményben is szolidaritásáról biztosítja a Népszabadság munkatársait, amiben azt írták: tiltakoznak a magyar sajtószabadság csorbítása ellen. A cikk emlékeztet, hogy az ellenzéki újságot azután záratták be, hogy beszámoltak Rogán Antal és Matolcsy György kétes ügyeiről.

Pár nappal a kormánynak kínos hírek nyilvánosságra hozatala után bezár a legnagyobb példányszámú magyar napilap, ez már a The New York Times kommentárja. Azt írják: a magyar kormány a hirdetési pénzekkel eddig is igyekezett sakkban tartani a különböző sajtótermékeket: állami hirdetést ugyanis az kap, aki jót ír a kormányról, ilyen szempontból pedig a Népszabadság a kormány egyik első számú ellensége volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!