2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Összeomlófélben a Nyugatra jellemző politikai stabilitás

  • Összeomlófélben a Nyugatra jellemző politikai stabilitás

Nem találják helyüket a nagy pártok a válságok sújtotta időkben. Nyugat-Európa egyre több országában válik szinte lehetetlenné a kormányalakítás: a középre sodródott jobb- és baloldali pártok gyakran még egymással öszszefogva, kínkeservesen megszült koalíciók révén is törékenynek bizonyulnak, miután a radikálisnak tartott erők megerősödtek. Belgiumban május végén tartottak választásokat, ám azóta sem sikerült megalakítani a szövetségi kormányt, mivel Flandria erőteljesen jobbra, Vallónia pedig balra tolódott.

Az ügyvezető kabinet helyzetét nem segíti, hogy Charles Michel miniszterelnök hamarosan az Európai Tanács elnöke lesz, az EU-biztosi posztra jelölt Didier Reynders külügyminiszter pedig korrupciós ügybe keveredett.

Madridban tegnap újra kormányalakítási egyeztetésre várta a pártokat VI. Fülöp spanyol király, ám az előre hozott – idén második alkalommal megrendezett – választások elkerülhetetlennek tűnnek. Két keletnémet tartományban, Szászországban és Brandenburgban megkezdődtek ugyan az egyeztetések a két héttel ezelőtt tartott voksolás után, ám a CDU és a szociáldemokraták szavazatvesztesége miatt harmadik koalíciós társra, a Zöldekre is szükségük lesz.

Olaszországban Matteo Renzi volt miniszterelnök bomlaszthatja meg az amúgy is nehezen létrejött kormányt, miután bejelentette: saját centrista párt megalapítását tervezi.

Az instabilitás jellemzi Nagy-Britanniát is, ahol Boris Johnson és Jean-Claude Juncker tegnapi találkozója ellenére továbbra is a megállapodás nélküli brexit tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!