2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Összehangoltan lépnek fel a terrorizmus ellen

2015. november 23., hétfő 19:50, frissítve: hétfő 20:11

A brit és a francia hírszerzés összehangolja a terrorizmus elleni műveleteit. Erről állapodott meg David Cameron brit miniszterelnök és Francois Hollande francia államfő. A brit kormány még idén 18 milliárd dollárt szán a rendvédelmi szervek felszerelésének fejlesztésére.

Minden Belgiumból érkező gépkocsit ellenőriznek a német rendőrök a két ország határán. Ők is azt a terroristát keresik, aki részt vett a párizsi támadásokban, de nem robbantotta fel magát. „A kollégák különleges eszközökkel vannak felszerelve, többnél géppisztoly is van. Ez azzal indokolható, hogy egyes félelmek szerint az általunk keresett embereknél fegyver is lehet” – mondta Band Kuepper, a német rendőrség szóvivője.

Az orosz különleges egységek az Iszlám Állam 11 tagját ölték meg és nagyobb mennyiségű fegyvert is zsákmányoltak. A csoport állítólag embereket csempésztett Szíriába, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Az orosz légierő a hétvégén 141 bevetésben 472 célpontot támadott. „Szeretném megjegyezni, hogy az utóbbi öt napban az orosz gépek több mint száz esetben tartálygépkocsikat bombáztak, amelyek nyersolajat szállítottak az Iszlám Állam olajfinomítóiba” – fogalmazott Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A franciák először vetették be a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó fedélzetéről felszálló harci gépeket. Franciaország ezzel megháromszorozta az Iszlám Állam ellen bevethető csapásmérő erejét a térségben. „Meggyőződésünk, hogy tovább kell támadnunk az Iszlám Államot Szíriában. Ezért fokozzuk támadásainkat, és olyan célpontokat választunk ki, amelyek megsemmisítésével a legnagyobb veszteségeket okozhatjuk ennek a terrorista hadseregnek” – nyilatkozott Francois Hollande francia elnök.

A francia kormány a britekkel és németekkel közösen készít terrorizmus elleni stratégiát, és egyeztetnek a szíriai beavatkozásról. Francois Hollande és David Cameron közösen emlékezett meg a Bataclan klubnál a mészárlás áldozataira. A brit kormány 18 milliárd dolláros fegyverkezési programot tervez, és még idén beszállnának Szíria bombázásába is. „A következő hetekben a miniszterelnök a parlamentben és a nemzetközi színtéren is az Iszlám Állam elleni stratégiát fogja alakítani. Ezek az emberek brit turistákat öltek meg Tunéziában, támadásokra készültek Londonban, embereket gyilkoltak Párizsban és egy orosz utasszállítót is lelőttek. Ez mindannyiunk számára fenyegetés” – mondta a brit pénzügyminiszter, George Osborne.

Cameron a francia légicsapásokhoz felajánlotta a ciprusi brit bázis használatát is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!