2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Összefognak Észak-Korea ellen

2016. február 9., kedd 10:45, frissítve: kedd 11:44

Dél-Korea az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen dolgoz ki szankciókat Phenjan ellen. Észak-Korea vasárnap állított Föld körüli pályára egy műholdat, a nemzetközi közösség szerint valójában ballisztikus rakétát tesztelt.

Utcabállal ünnepelték Phenjanban a vasárnap műholdfelbocsátás céljából elindított hordozórakétát. Az állam televízió beszámolója szerint diákok ezrei táncoltak az utcán tradicionális viseletben. „A kwangmyongsong-4 sikeres kilövése felemelő esemény, ami egy szuverén ország autonómiája és legitim jogi követelése” – jelentette ki egy ünneplő férfi.

„Ma büszkeséget és magasztosságot érzek, mert látom mennyire nagy is a mi csodálatos országunk, ami a tudományban is kiváló” – mondta egy másik.

Nem csak a diákok, a hadsereg is ünnepelt. Katonai parádét tartottak az észak-koreai fővárosban. „A kwangmyongsong-4 sikeres kilövése nagy büszkeséget és bátorságot adott a népnek és a hadseregnek. Ez is megmutatta, hogy az országunk képes megtenni azt, amit elhatároz. Ez egy történelmi esemény, amit csak a mi nagy népünk és hadseregünk vezényelhetett le, és, akik a mi kedves tisztelt marsallunkat Kim Jong Un-t nagy tiszteletben tartják” – így egy résztvevő.

A diákság példaképként kezeli a katonákat és a tudósokat. „A műhold sikeres fellövése a tudomány és technológiai terén mutatott hatalmunkat jelent. Mint ahogy a tudósok és technikusok, akik fellőtték a rakétát, én is a lehető legjobbat akarom kihozni a tanulmányaimból, hogy az országomat szolgáljam” – hangsúlyozta egy diák.

A japán parlament elítélte az észak-koreai rakétakilövést, és keményebb szankciókat szorgalmaz Phenjannal szemben. „Úgy döntöttünk, hogy folytatjuk az egyoldalú szankciók kivetését Észak-Koreára, hogy leállítsuk a nukleáris fegyverek, rakéták és elrablások ügyét” – jelentette ki Abe Sinzo japán miniszterelnök.

2014 júniusában japán enyhített néhány szankción cserébe azért, mert Phenjan megígérte, hogy újravizsgálja azoknak a japán állampolgároknak az ügyét, akiket az észak-korai titkosszolgálatok raboltak el évekkel ezelőtt. A vasárnapi rakétakilövést egyébként Japán mellett Dél-Korea, az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, és a szankciók kiterjesztését helyezték kilátásba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!