2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Összecsapások Jeruzsálemben

2017. július 21., péntek 11:59, frissítve: péntek 13:15

Jeruzsálemben húsz palesztin sérült meg az izraeli biztonságiakkal vívott tegnap esti összecsapásokban. A muszlimok a legújabb izraeli biztonsági ellenőrzések ellen tiltakoznak. A jeruzsálemi kormány elrendelte a fémdetektoros vizsgálatot, és csak a nőket és az ötven évnél idősebb férfiakat engedik be a Mecsetek terére imádkozni.

Palesztinok tüntettek csütörtök este Jeruzsálem óvárosában az új biztonsági intézkedések ellen. Az izraeli egyenruhásokkal vívott összecsapásokban többen is megsérültek. A zsidó állam a legutóbbi támadások miatt rendelte el a szigorításokat: múlt hét pénteken egy palesztin fegyveres két izraeli rendőrt lőtt agyon, az izraeli biztonságiak végeztek vele. Azóta fémdetektorokkal akarják megelőzni, hogy merénylők juthassanak be a mecsetek terére.

„A biztonsági intézkedések Jeruzsálem óvárosában és környékén továbbra is érvényben vannak, miután múlt éjjel a kormány így döntött. Több ezer rendőrt vezényeltünk a környékre, hogy több ezer muszlim embert engedjenek be a Templomhegyre imádkozni. Az ötven év feletti férfiak és az összes nő biztonsági ellenőrzések keresztül juthat be” – ismertette Miki Rozenfeld rendőrségi szóvivő.

Az óvárost az izraeliek és a muszlimok egyaránt szent helynek tartják. Itt állt egykor a zsidó Salamon király, majd Heródes temploma, ennek udvarát határolta a Templomhegy nyugati oldalán lévő Siratófal, ahol a zsidók imádkoznak. A muszlimoknak pedig a Mecsetek terén, a Templomhegyen áll az Al-Aksza mecset és az aranykupolás Szikla-mecset, amelyet a hagyomány szerint egy vallási tanács irányít. Az intézkedések szerintük ezt csorbítják.

„Ellenezzük a fémdetektorok alkalmazását, mert az intézkedés elveszi az Al-Aksza mecset igazgatását a Vakf muszlim tanácstól. Ez a belügyek megsértése. Az Al-Aksza mecset a muszlimoké, csak a muszlimoké. Soha nem fogadjuk el ezeket a fémdetektorokat” - jelentette ki Omar al-Kiszvani, a mecset igazgatója.

A jeruzsálemi biztonsági előírások szigorítása miatt összefogtak az egymással rivalizáló palesztin csoportok is, azt ígérik, hogy a tiltakozást folytatják.

„Azt üzenem világosan a cionista rezsimnek, hogy az Al-Aksza és Jeruzsálem vörös vonal. Azt üzenem a cionista ellenségnek, hogy a lezárás, a jeruzsálemiek és a szent helyek elleni büntető intézkedések politikája soha nem működik. Ti, izraeliek soha nem tanultok a történelemből és a földrajzból, mert elvakít benneteket a hatalmatok. Azt üzenem nektek, álljatok le, tüzet szítotok” – nyilatkozta az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) politikai vezetője, Iszmáíl Hanije.

Az egyenruhások már az óvároshoz vezető utaknál is csak a gyerekeket, a nőket és az idősebb férfiakat engedik tovább.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!