2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Összecsapások Hongkongban, a Benszülöttek lehettek

2016. február 9., kedd 07:59, frissítve: kedd 10:54

Összecsapások voltak Hongkongban, mert a kormány el akarja tüntetni az engedély nélküli utcai ételárusokat az üzleti negyedből. A körülbelül száz, maszkot, kapucnit vagy sisakot viselő rendbontó téglákkal, üvegpalackokkal dobálta meg a rendőröket, és több utcában kukákat gyújtottak fel.

Az engedély nélküli utcai ételárusok ellen léptek volna fel a hongkongi rendőrök, azonban ezt több mint száz maszkos tüntető megpróbálta megakadályozni. Az egyenruhások végül összecsaptak a tiltakozókkal. A rendőrök gumibotot és paprika sprayt használtak a tömegoszlatásra, a demonstrálók pedig kövekkel válaszoltak és kukákat gyújtottak fel. A rendőrségnek figyelmeztető lövéseket is le kellett adnia.

„Ma zavargás volt Mong Kokban. Néhány száz huligán megtámadta a rendőröket és a sajtót. Rendőrautókban és köztulajdonban tettek kárt, garázdák voltak, téglákat és más tárgyakat dobtak a rendőrökhöz, még azokhoz is, akik már sérültek voltak, és a földön feküdtek, súlyosan veszélyeztetve ezzel a rendőrök és más emberek testi épségét. Remélem, hogy a polgárok látni fogják magukat is a tv híradókban, hogy mennyire komoly a helyzet. A kormányzat elítél minden erőszakos cselekményt. A rendőrség letartóztatja a huligánokat, és bíróság elé állítja” – mondta Leung Chun-Ying hongkongi kormányzó.

A rendőrség szerint 3 embert tartóztattak le a hatóságok hivatalos személy elleni erőszak gyanújával, míg három rendőrtiszt megsérült. Később az állam tévé 24 letartóztatottról számolt be. A hatóságok szerint az akció mögött a Hongkongi Bennszülöttek nevű szervezet áll, amely a helyi önrendelkezés és a függetlenség szószólója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!