2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ósdik a tengerentúli szavazógépek

2016. október 24., hétfő 22:07, frissítve: hétfő 22:17

Választási csalástól tartanak az amerikaiak. A szavazógépek sok helyen túl elavultak ahhoz, hogy biztosítani lehessen velük a voksolás tisztaságát a november 8-i elnökválasztáson.

Az Egyesült Államokban számos helyen november 8. előtt is leadhatják a voksukat azok, akik regisztráltak az elnökválasztásra – ezzel a jogával korábban már maga Barack Obama is élt. Bő két hét múlva ez akár bölcs előrelátásnak is bizonyulhat: egyes szavazógépek elérték a tízéves kort, és most már nagy annak a kockázata, hogy éppen a voksolás kellős közepén mennek tönkre. „A régi szerkezetek használatának egyik kockázata, hogy a választás napján tönkremehetnek, és a szavazóknak hosszú sorokban kell majd várakozniuk” – mondja Christopher Famighetti választási szakértő.

A gépekkel ráadásul nem csak ez a gond, hanem az is, hogy az új eszközökkel ellentétben papíron nem rögzítik a szavazatokat, ráadásul programjuk tele van biztonsági résekkel, vagyis megkönnyítik a választási csalást. A legrosszabbul Virginia állam áll: 133 körzetből ötvenben még az ilyen gépeket használják, forráshiány miatt. „Ez abszolúte a pénz miatt van, ez egy helyi finanszírozási probléma. Elég nagy befektetés egy szavazóberendezés megvásárlása, úgyhogy ez sok helyen anyagi probléma” – magyarázta Edgardo Cortes választási biztos.

Ami az elnökjelöltek esélyeit illeti: a Reuters legutóbbi felmérése szerint Hillary Clintonnak továbbra is 95 százalékos sansza van arra, hogy beköltözzön a Fehér Házba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!