2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

„Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói”

2015. november 24., kedd 16:31, frissítve: szerda 08:30

A törökök kérésére rendkívüli tanácskozást hívott össze a NATO a lelőtt orosz vadászgép ügyében. A törökök szerint a gép megsértette a légterüket, de az oroszok ezt cáfolják. Vlagyimir Putyin szerint az akciónak komoly következményei lesznek. Türkmén felkelők azt állítják, hogy még a levegőben megölték a katapultáló pilótákat.

Amatőr felvétel örökítette meg az orosz Szu–24-es vadászgép zuhanását a török szír határ felett. A harci járművet a török hadsereg lőtte ki.

Az ankarai vezetés szerint két orosz gép is megsértette a Törökország légterét. Az általuk közzétett radarképek szerint az orosz gépek a Szíriába benyúló határsáv felett repülhettek át, a gép kilövése előtt a törökök többször is figyelmeztették az orosz pilótákat, akik nem válaszoltak. Ezután lőttek rá a vadászbombázókra. A pilóták katapultáltak, a repülő pedig Szíriai területen a hegyoldalba fúródott.

A pilótákat helikopterrel kezdték keresni az orosz egységek. Közben a szíriai lázadók parancsnoka azt közölte, mindkét pilótát a levegőben lőtték le a türkmén fegyveresek.

A török kormányfő szerint országának állampolgárai védelmében jogában áll válaszolni a légtérsertésre. „Mindenkinek tudnia kell, hogy a nemzetközi jog és nemzeti kötelességünk szerint minden szükséges lépést meg kell tenni az ellen, aki megsérti a légterünket vagy a földi határainkat, annak ellenére, hogy sok figyelmeztetést adtunk ki” – jelentette ki Ahmet Davutoglu.

Az orosz védelmi tárca tagadta, hogy a lelőtt vadászgép megsértette volna a török légteret. A harci jármű szerintük Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és adatokkal tudják bizonyítani, hogy nem volt Törökország fölött.

Vlagyimir Putyin Szocsiban a gép lelövésének súlyos következményeire figyelmeztetett az orosz–török kapcsolatokban. Szerinte hátba döfték a terroristák támogatói. „Mai veszteségünk hátba szúrást jelent a terroristák támogatói részéről. Nem tudom ezt máshogyan értékelni. Vadászrepülőnket Szíria területe fölött lőtték le egy török F–16-os harci gépről indított levegő-levegő rakétával. Négy kilométerre a török határtól zuhant le szír területen” – fogalmazott az orosz elnök.

Az orosz légierő szeptember óta több száz légi akciót hajtott végre Szíriában a damaszkuszi vezetés támogatására. Moszkva szerint terroristákat bombáznak, de a Nyugat szerint nemcsak az Iszlám Állam állásait, hanem az ellenzéki felkelőket is célba vették.

NATO-tagállamként Törökország a Bassár el-Aszad szír elnökkel szemben álló erőket támogatja. Korábban többször figyelmeztetett, hogy orosz és szír harci gépek megsértették a légterét. Eddig még nem lőttek ki egyetlen repülőt sem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!