2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Orosz-ukrán fogolycsere

Megtették az első lépést a kelet-ukrajnai harcok lezárásához - így értékelte az orosz-ukrán fogolycserét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az orosz külügyminisztérium és az amerikai elnök szerint is a csere hozzájárul a két ország közötti ellenséges viszony enyhüléséhez.

  • Orosz-ukrán fogolycsere

35 szabadon engedett ember Moszkvában a vnukovói repülőtéren és 35 másik Kijevben, a borispoli légikikötőben. Az ukrán és az amerikai elnök szerint is ez az első jelentős lépés a béke irányába. Volodimir Zelenszkij személyesen fogadta a Kijevbe hazaérkezőket. Az orosz külügyminisztérium közleményben üdvözölte a fogolycserét, amelyet szerintük további fontos lépéseknek kell követniük.

Ukrajna és Oroszország viszonya 2014-ben romlott meg. Ukrajna az Európai Unió felé akart közeledni, ezért Oroszország először elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, majd háborút robbantott ki Kelet-Ukrajnában. A kijevi vezetés szerint az ottani szakadár erők folyamatos támogatást kapnak az orosz hadseregtől. A Doneck és Luhanszk környékén folyó harcokban eddig már több mint 13 ezren haltak meg.

Az utóbbi évek konfliktusaiban mindkét fél ejtett foglyokat. Legutóbb két éve volt fogolycsere. A mostaniról az orosz és az ukrán államfő állapodott meg.

A kiszabadult ukrán állampolgárok egyike Oleh Szencov filmrendező, akit Oroszországban 20 évre ítéltek, mert nyilvánosan elítélte a Krím félsziget elcsatolását. Most több mint öt év fogság után találkozott a lányával Kijevben. A szabadságát visszanyert Oleh Szencov így végre átveheti az Európai Parlament Szaharov-díját. Ő volt ugyanis az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért évente kiosztott elismerés tavalyi kitüntetettje.

Rajta kívül kiszabadult még 24 ukrán hadi tengerész is - akiket a Kercsi-szorosban tavaly történt incidensben fogtak el.

Ukrajna a fogolycsere keretében átadott Oroszországnak egy szakadár fegyverest is, akinek köze lehetett a 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj repülőgéphez. A támadásban 298-an vesztették életüket, köztük több holland állampolgár is. A holland ügyészség ezért korábban felszólította Kijevet, hogy ne engedje Oroszországba a férfit, mert esetleges szökése veszélybe sodorhatja az ügyében zajló vizsgálatot.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!