2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orosz titkosszolgálati vezetők találkoztak a CIA első emberével

Hír TV

2018. február 2., péntek 07:38, frissítve: péntek 08:58

Orosz titkosszolgálati vezetők találkoztak titokban a CIA első emberével Washingtonban. Az áldozatok hibáztatása a legnagyobb holokauszttagadás a lengyel kormányfő szerint. Új migránsmentő műveletet vezetett be a Frontex.

A CIA igazgatójával találkozott a múlt héten az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója Washingtonban – értesült a The Washington Post. A Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjét, Szergej Nariskint még 2014-ben feltették egy amerikai szankciós listára, válaszul az Ukrajnához tartozó Krím félsziget jogellenes orosz elcsatolására, és emiatt elvileg nem utazhat az Egyesült Államokba. A CIA igazgatója, Mike Pompeo a szenátusi demokraták vezetőjének, Chuck Schumernek címzett levelében védelmébe vette az ilyen jellegű találkozók gyakorlatát. Schumer korábban kételyeinek adott hangot az egyeztetés kapcsán. A The Washington Post azt írja: volt és jelenlegi amerikai hírszerzési tisztségviselők szerint régóta nem volt arra példa, hogy egyszerre ennyi orosz hírszerzési vezető Washingtonba látogasson, és ott megbeszélést folytasson egy vezető amerikai tisztségviselővel.

A lengyel kormányfő szerint a holokauszttagadás legrosszabb formája a valódi elkövetők felelősségének kisebbítése, vagyis ha az elkövetők az áldozatokra hárítják a felelősséget – idézi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt a Wyborcza. A cikk szerint Varsó azért módosít a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről szóló törvényen, mert harcolni akar „az oswiecimi hazugsággal”, ami Auschwitz lengyel elnevezéséből származik. A lágerek, ahol zsidók millióit gyilkolták meg, nem „lengyel táborok” voltak, ezt az igazságot védeni kell, mert a holokauszt igazságának része – hangsúlyozta ismét a lengyel kormányfő.

Új műveletet indít a Földközi-tenger térségében az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, hogy segítse Olaszország határellenőrzési tevékenységét – számol be az olasz Rainews. A Themis nevű művelet csütörtökön indul, és a 2014 óta működő, az emberkereskedők és az embercsempészek kézre kerítésére irányuló Triton műveletet váltja. A Themis nem kötelezi az abban részt vevőket, hogy a tengeren kimentett migránsokat kizárólag Olaszországba szállítsák. A Frontex szóvivője szerint a Themis mindig az adott mentést koordináló állam kezébe helyezi a döntést arról, hogy hová viszi az illegális bevándorlókat, s a migránsokat nem fogják olyan nem EU-tagállamok területére visszavinni, mint Tunézia vagy Líbia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!