2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orosz területről lőtték le a maláj gépet

2016. szeptember 28., szerda 15:43, frissítve: szerda 16:40

Az oroszbarát szeparatisták területéről lőtték ki rakétával 2014-ben a lezuhant maláj utasszállítót.

A katasztrófát vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport jelentése szerint a rakétát nem sokkal a támadás előtt szállították Kelet-Ukrajnába Oroszországból. Miután a gép lezuhant, a rakétakilövő-állást visszavitték orosz területre. A nyomozás során 100 gyanúsítottat azonosítottak, részleteket azonban nem árultak el róluk.

26 hónap után hozták nyilvánosságra azt a jelentést, ami a 2014 júliusában lelőtt repülőgép tragédiájának vizsgálati eredményeit tartalmazza. A nemzetközi összetételű, független nyomozócsoport nem adott választ minden kérdésre, de az már bizonyossá vált, hogy a Boeing 777-est egy, az oroszbarát szeparatisták területéről kilőtt rakéta találta el. A kilövőállást egy nappal korábban szállították Oroszországból ukrán területre, másnap pedig már vissza is vitték. A bizottság egyben 100 gyanúsítottat is megnevezett, az azonban még nem tisztázható, hogy ki adta ki a parancsot az akcióra.

„A családoknak azt a kérdését, hogy kik voltak az elkövetők, nem vették figyelemben, pedig a válasz nagyon is egyszerű. Ha egy rakétát egy napra átszállítanak Ukrajnába, akkor arról valakinek döntenie kellett, és ezt a döntést nem hozhatta meg egy egyszerű katona." - mondta a német áldozatok családjait képviselő ügyvéd” – mondta el Elmar Giemulla, a német áldozatok jogi képviselője.

Abban a nyomozócsoport tagjai egyelőre nem értenek egyet, hogy a bizonyítékok elegendők-e bűnügyi eljárás megindításához. A lehallgatott telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy a szeparatisták kérték a rakétakilövő állás telepítését. A fotókkal, tanúvallomásokkal és felvételekkel alátámasztott elmélet tehát cáfolja, hogy az ukrán hadsereg lőtte volna le a gépet, ahogy azt Moszkva eddig állította.

Az orosz hatóságok röviddel a sajtótájékoztató előtt úgy nyilatkoztak: a radarinformációk alapján a repülőgépet nem oroszbarát területről kilőtt rakéta találta el. Több következtetésük azonban ellentmond a korábbi közléseiknek.

„A legérdekesebb az, hogy a mostani sajtótájékoztatójuk teljesen ellentmondott a korábbi, július 21-én elmondottaknak. Akkor azt mondták, hogy a repülőgép hirtelen irányt váltott, aztán, hogy az új információk szerint ilyenről nem lehetett szó. Most azt is mondták, hogy nem volt vadászgép az utasszállító közelében, pedig korábban, az ő bizonyítékaik szerint volt. Ez is igazolja, hogy Oroszország vagy az első tájékoztatón hazudott, vagy most." - mondta az egyik független szakértő, Eliot Higgins.

A maláj utasszállító fedélzetén 298-an tartózkodtak, mindenki életét vesztette a tragédiában. A történtek után döntött úgy az Egyesült Államok és az Európai Unió, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen, az orosz-nyugati feszültséget pedig a hidegháborús szinthez hasonlították.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!