2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Orosz légibázis borzolja a kedélyeket

2015. október 5., hétfő 12:43

A fehérorosz ellenzék elutasítja, hogy orosz katonai légibázis épüljön az országban. Vlagyimir Putyin két héttel ezelőtt jelentette be, hogy utasította az illetékes minisztériumokat a tárgyalások megkezdésére a minszki vezetéssel. A légibázis létesítése komoly fenyegetést jelenthet a NATO számára, Fehéroroszország ugyanis a nyugati katonai szövetség három tagállamával is határos.

„Nem akarunk háborút, nem akarunk háborút!” – skandálták fehérorosz ellenzékiek Minszkben. Azért tiltakoztak, mert nem akarják, hogy Oroszország katonai támaszpontot létesítsen hazájukban. „Ez a támaszpont ugyanazt a célt szolgálhatja, mint a krími orosz bázis. Belarusz jövője és a gyerekeink miatt nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen” – jelentette ki Vlagyimir Nyeklajev ellenzéki vezető.

Az orosz elnök szeptemberben jelentette be, hogy légibázist telepítene Fehéroroszországba, amivel az oroszok erősítenék európai jelenlétüket. Fehéroroszország stratégiai fontosságú ország, határos ugyanis Ukrajnával, valamint három NATO-tagállammal: Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal. A Putyinnal szövetséges fehérorosz elnök mindeddig nem nyilatkozott az ügyben, korábban azonban úgy fogalmazott, hogy Fehéroroszország nem lesz Oroszország északnyugati határvidéke.

Moszkvai tervek szerint a Fehéroroszországba telepítendő orosz támaszponton Szu–27-es elfogó vadászgépek állomásoznának, amelyek kiemelkedő manőverező képességükről, nagy hatótávolságukról és hatékony fegyverzetükről ismertek. Ezekkel a gépekkel akár a magyar Gripenek is szembe találhatnák magukat, a balti légtér ellenőrzését ugyanis magyar gépek végzik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!