2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Orosz közreműködéssel értek el sikereket a kormányerők

2015. október 12., hétfő 21:13, frissítve: hétfő 21:27

Jelentős katonai sikereket értek el a kormányerők Szíria nyugati és északnyugati részén, amelyet eddig mérsékelt és szélsőséges szunnita csoportok ellenőriztek. Ezt a szíriai hadsereg közleményben is megerősítette. A siker az orosz légierő tevékeny támogatásának köszönhető.

A szíriai hadsereg közleményben jelentette be, hogy 13 települést szabadított fel Hama és Lattakia környékén, és ellenőrzi Allepo egy részét is.

A dokumentum szerint a szíriai hadsereg a rendkívüli sikereket a tüzérség és a légierő támogatásával érte el, azt viszont egy szóval sem említik, hogy az előrenyomulás az oroszok támogatásának is köszönhető. Például Kafr Nabudában is, ahol a most látható felvételek készültek. Az orosz támadó helikopterek alig néhány méteres magasságból lövik a felkelők állásait.

Moszkvában ugyan azt állítják, hogy az orosz gépek az Iszlám Állam állásait támadják, a légicsapások jó része azonban az Egyesült Államok által támogatott lázadók ellen irányul. 2011-ben a Szíria sűrűn lakott vidékén lévő Hama volt az egyik város, ahol az emberek békés tüntetéseken követelték Bassár el-Aszad elnök távozását, amire a kormány tömeges letartóztatással válaszolt.

Orosz újságírók készítettek videofelvételeket Lattakia környékén, ahonnan a harci gépek és helikopterek indulnak akcióba. A térségben a kormányerők jelentős sikereket értek el az orosz közreműködésnek köszönhetően, amit a helyi szíriai parancsnok is elismer.

„A szíriai hadsereg mindenhol jelen van, a völgyekben, a hegyekben, a tengeren és a levegőben, ahol segítőkész erők csatlakoztak hozzánk. Köszönjük az orosz népnek, amely hozzánk hasonlóan támadások érnek. Köszönjük Putyin úrnak és az orosz vezetésnek, hogy a szíriai nép és a szíriai hadsereg segítségére sietett” – mondta a szíriai hadsereg ezredese, Ahmat.

A térégben sokféle fegyveres alakulat küzd az al-Kaida, az Iszlám Állam és a kormányerők ellen. Ez a vidék azért fontos Aszad elnöknek, mert közel van ahhoz a tengerparti sávhoz, ahonnan családja származik, és ahol a hozzá hűséges alavita közösség él.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!