2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Orosz doppingbotrány: Mindenki benne volt, aki csak lehetett

2016. december 9., péntek 16:36

Több mint ezer orosz sportoló lehet érintett az államilag irányított dopping- és hamisítási ügyben – ezt tárta fel a McLaren-jelentés második része. Az orosz sportvezetés tagad, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke örökös eltiltásokat helyezett kilátásba.

Sokkal súlyosabb az orosz doppingbotrány, mint elsőre gondoltuk – ezzel sommázta a nyáron már egy jelentést kiadó Richard McLaren jogászprofesszor. Az szakértő szerint több mint ezer orosz sportoló érintett a doppingminták államilag irányított meghamisításában.

„Mind a téli, mind a nyári játékokkal kapcsolatban találtunk arra bizonyítékot, hogy mindenki benne volt az ügyben, aki csak lehetett. Az orosz sportminisztériumtól kezdve a doppingellenes ügynökségen át moszkvai laboratóriumokig sokan vettek részt a minták hamisításában, még az orosz titkosszolgálat is. A sportolók nem maguktól cselekedtek így, ez irányított csalássorozat volt” – mondta el a jelentés készítője.

Az ezer érintett sportolók között nyári és téli olimpikonok, valamint parasportolók is lehetnek.

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke még a jelentés közzététele előtt tagadta az államilag szervezett doppinghamisítás vádjait. Úgy fogalmazott: az orosz doppingellenes ügynökség politikailag teljesen független.

„Minden olyan feltételnek megfeleltünk, amelyet a WADA támasztott. Teljesen függetlenül működik az antidopping-ügynökségünk, pénzügyileg fenntartja magát, állami támogatást nem kap. Új vezetése is van, külföldi szakértők dolgoznak benne. Teljesen nyílt a működés, állunk minden nemzetközi vizsgálat elé” – közölte Alekszandr Zsukov.

Az oroszok mindent bevetnek a doppingvádak ellen: a népszerű rúdugró, Jelena Iszinbajeva bekerült az orosz antidopping-ügynökség vezetésébe.

„Szeretnénk megakadályozni, hogy még több sportoló kerüljön ebbe a helyzetbe, meg akarjuk védeni őket a vádaskodásoktól. Nem csak azért csináljuk, mert Oroszországban most ez a helyzet, hanem mert a sportolók nem ezt érdemlik, bárhol is vannak a világon. Minden eszközzel harcolni fogunk, hogy tisztázzuk őket” – jelentette ki Iszinbajeva.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke korábban azt mondta: örökös eltiltást javasol azon sportolók ellen, akikről kiderül, hogy érintettek a botrányban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!