2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Őröket támadtak meg az izraeli nagykövetségnél

2017. július 24., hétfő 08:09, frissítve: hétfő 08:49

Csavarhúzóval támadt a biztonsági őrre két jordániai férfi a helyi izraeli nagykövetségnél. Az egyik merénylőt agyonlőtték, de életét vesztette egy másik jordániai férfi is, aki nem vett részt a támadásban. A két ország közt rég volt ilyen feszült a helyzet: Jordániában nemrég több ezren tüntettek, miután Izrael fémdetektoros kapukat szerelt fel az iszlám egyik legszentebb helyénél Jeruzsálemben.

Az izraeli nagykövetség épülete Jordánia fővárosában, Ammánban. Vasárnap ide érkezett meg két helyi bútorszállító, akik munkavégzés közben váratlanul támadást indítottak a diplomáciai kirendeltség ellen.

„Ott álltunk az áruház előtt, ami a követség kapujánál van, mert itt lakunk a környéken, és a barátaimmal mindig ott álldogálunk. Hallottuk a mentők szirénáját, úgyhogy kimentünk megnézni, mi történik. Kiderült, hogy egy férfi, aki az ott parkoló teherautóból bútorokat pakolt ki, kihasználta a helyzetet, és rálőtt a biztonságiakra, és megpróbált átjutni a biztonsági korláton, de láthatóan nem sikerült neki” – számolt be egy szemtanú.

A későbbi beszámolók már arról szóltak, hogy a bútorszállító munkásoknál nem volt fegyver, és egy csavarhúzóval támadtak az izraeli biztonsági őrre, aki egyiküket agyonlőtte.

Eddig tisztázatlan körülmények között meghalt a nagykövetség épületének jordániai főbérlője is. Az épületet ezután kiürítették és elkerítették.

A két ország közt napról napra fokozódik a feszültség. Múlt pénteken több ezer jordániai tüntetett Ammánban Izrael ellen, amiért a zsidó állam fémdetektorokat állított fel az iszlám egyik legszentebb helye, a jeruzsálemi al-Aksza mecset bejárata előtt – ahol korábban palesztin fegyveresek két izraeli rendőrt öltek meg. Az al-Aksza mecset biztonságáért Jordánia felel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!