2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Óriási tömeg tüntetett Macron ellen

2017. szeptember 22., péntek 08:14, frissítve: péntek 10:17

Újra tízezrek tüntettek Emmanuel Macron francia elnök munkajogi reformja ellen a szakszervezetek felszólítására Párizsban. 16, más források szerint 55 ezer francia munkás vonult fel a kormányzati tervek elleni tiltakozásul. Emmanule Macron jelezte: az elnökválasztáson világos felhatalmazást kapott, ezért a tiltakozások ellenére megvalósítja a reformot., amely több jogot ad a munkaadóknak.

Nem mindenki tüntetett békésen Párizsban, ahol a francia elnök munkajogi reformja ellen vonultak fel az egyik legnagyobb szakszervezet tagjai. A randalírozó, rendőröket dobáló csoportot később könnygázzal oszlatták fel.

A többség azonban fegyelmezetten menetelt a francia fővárosban. A hatóságok szerint 16, a tüntetés szervezői szerint 55 ezren voltak, és ez a számháború kiterjedt a többi tiltakozó megmozdulásra is: országszerte 223 ezren demonstráltak a belügyminisztérium szerint, a szakszervezet viszont 400 ezer emberről beszél.

A hatalmas tömeg azt sérelmezi, hogy Emmanuel Macron reformjai nemcsak a dolgozók felvételét, de a kirúgásukat is megkönnyítik.

„Nem lehet itt egy amerikai modell, amiben az embereket csak fogják, mint egy doboz kólát, elfogyasztják, aztán el is dobják. Így az ember nem tudja megtartatni a munkáját, megvédeni a becsületét, és ki van téve annak, hogy igazságtalanul elbocsássák” – mondta egy tüntető, Didier Lagneau.

Az államfő indoklása szerint a magas, 10 százalék fölötti munkanélküliség egyik oka a munkaerőpiac rugalmatlansága, vagyis például az, hogy túl drága és bonyolult elbocsátani az alkalmazottakat. Macron szerint az is hátráltatja a gazdaságot, hogy a munkaadóknak a nagyhatalmú szakszervezetekkel kell megegyezniük minden változtatásról, ezért az új szabályok szerint a cégek közvetlenül a dolgozókkal egyeztetnek.

„A gyerekeim még dolgoznak. Én szakszervezetis voltam régen. Ez a reform csak a munkaadók jogait növeli” – mondta egy másik tüntető, Philippe Dubuich.

Macron a tüntetésekre úgy reagált: tiszteletben tartja a tiltakozók véleményét, de a francia választók a választásra szavaztak, úgyhogy semmiképp sem enged a munkajogi reformból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!