2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Óriási lyuk tátong Amerika legnagyobb gátján

2017. február 11., szombat 18:01, frissítve: szombat 18:01

Hatvan méter hosszú és kilenc méter mély lyuk keletkezett az Egyesült Államok legmagasabb gátján. A hasadást a heves esőzések és havazások okozhatták. A hatóságok szerint nem áll fenn közvetlenül a gátszakadás veszélye, ugyanakkor arra kérték a gát alatt fekvő város lakosait, hogy álljanak készen a kitelepítésre.

Rés a falon: hatalmas lyuk keletkezett az Egyesült Államok legmagasabb gátján Kaliforniában. A hatvan méter hosszú, kilenc méter mély hasadást az elmúlt napok csapadékos időjárása. Emiatt a tározóban 273 méterre nőtt a vízszint, és kevesebb mint két méterre megközelítette a peremet.

A hatóságok már elkezdték óvatosan leereszteni a vizet, hogy csökkentsék a gátfalakra nehezedő nyomást.

„A vízgyarapodás elérte a csúcsot, és most már csökken. Reméljük, hogy ez folytatódni fog. Folyamatosan figyeljük a helyzetet, és nem számítunk arra, hogy a víz túlcsordul a peremen” – mondta el a kaliforniai hatóság szóvivője, Eric See.

Bár a hatóságok szerint közvetlenül nem fenyeget a gátszakadás veszélye, arra kérték a közeli város lakóit, hogy álljanak készen, ha esetleg mégis evakuálni kell őket.

A heves esőzések Kalifornia más részein is problémát jelentenek: Elk Grove-nál egy teherszállító vonat siklott ki. Mintegy húsz vagon a megáradt folyóba borult, de senki sem sérült meg. Sajtóhírek szerint a kisiklást a síneket védő gát átszakadása okozhatta.

A heves esőzések miatt legalább három másik helyszínen is átszakadt a gát Kaliforniában, a víz sok utat és lakóházat elöntött.

„Tudjuk, hogy a gátakra hatalmas nyomás nehezedik a nagy vízmennyiség miatt, és a folyamatos viharok tényleg próbára teszi őket” – nyilatkozta Matt Robinson, Sacramento megye vízügyi hatóságának szóvivője.

A hatóságok azt ajánlották a helyieknek, hogy hagyják el otthonaikat. Sokan azonban a végsőkig kitartanak, és a házaikban próbálják átvészelni az áradásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!