2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Orbán: Van egy ajánlatunk!

Hír TV

2018. július 28., szombat 10:50, frissítve: szombat 15:24

Újra fel akarja építeni a Kárpát-medencét, egységes Közép-Európát akar Orbán Viktor. Erről is szó volt a kormányfő Bálványosi Szabadegyetemen elhangzott beszédében. Jön a korszaképítés.

„A tágas összefüggések Erdély, a magyarság szemszögéből is értelmezhetőek legyenek” – ezt mondta Orbán Viktor beszéde elején, arról, hogy milyen témákat hoz majd fel. Mint folytatta, fel kell mérni a távlatokat, abból kell kiindulni, hogy mi történt az elmúlt egy évben „Mi az értelme mindannak, ami az elmúlt egy évben történt?” – tette fel a kérdést.

A teljes beszéd:


Köszönthettük az egymilliomodik visszahonosult állampolgárt, ez volt a legfontosabb történés a miniszterelnök szerint, aki úgy vélte, már ezért is „megemelhették volna a kalapjukat”.

Április 8-áról szólva felidézte, a külhoni magyarok felelősséget vállaltak, és kiálltak az anyaországért:

„Nehéz csatában győztünk közös erővel.”

Mint folytatta, megkezdték a negyedik ciklust. Nyolc év folyamatos kormányzás után kaptak újabb négy évnyi esélyt, felhatalmazták őket, hogy kiépítsenek egy új korszakot. A 2014-es kétharmadot úgy értelmezte, hogy a zavaros átmenetet lezárják, ez egy új alkotmányt jelentett, amely keresztény alapokon nyugszik. 2018-ban már egy új korszak kiépítésére kaptak felhatalmazást, „de fontos emlékeztetni magunkat, hogy a korszak mindig több mint egy politikai rend, sokkal inkább – egyfajta közös hangulat, ízlésvilág és viselkedési mód.”

Kulturális korszakba kellene ágyaznunk a politikai rendszert, tért ki rá.

Napjaink legizgalmasabb vitája pont ezen a területen robbant ki, a kultúra körül. Orbán szerint ez érthető és jól is van így, mert változásokra van szükség, ami szeptemberben el is jön.

Nem indokolatlan megjelölni a korszaképítést, mint a következő négy év feladata, jelentette ki.

Kitért a gazdaságra is, Orbán szerint az az érték, amit Magyarország 1 évben meg tud termelni, 11 ezer milliárd forinttal nőtt 2010-óta. „Azt mindenki tudja, hogy rendbe tettük a hiteleket, az IMF-et hazaküldtük, kordában tartjuk az államadósságot.”

A foglalkoztatottságról szólva kiemelte, a bérek jobban állnak mint 2010-ben, több mint 760 ezerrel többen dolgoznak, mint abban az évben. Csökkent a bűncselekmények száma, de nőtt az interneteléréseké, sőt többen járnak színházba is, emelte ki a kormányfő. Mint mondta, ez az a stabilitás, ami nem teszi nagyképűvé a mondanivalóját.

„Mit lehet ilyenkor tenni? Nem vállalkozhat egy kormány másra egy ilyen helyzetben, hogy nagy célokat tűznek ki.

Ezeket mi megfogalmaztuk:

„• Az EU 5 legjobb országa közé tartozzon Magyarország,

• Ne legyen népesedési hanyatlás

• Gyorsforgalmi utakat kell létrehozni az államhatárokig

• Készüljön el Paks II.

• Szervezzék meg az új Magyar Honvédséget

• Győzzük le a népbetegségeket”

Az egész Kárpát-medencét akarjuk újjáépíteni, jelentette ki. „Aki a magyarokkal együttműködik, az jól jár. (..) – Van egy ajánlatunk, mondta, részletezve: össze kell kötni az anyaország nagyvárosait, a határon túli, magyarok által lakott városokkal.

„Az ajánlatunk az: ahelyett, hogy tagadnánk a valóságot, fogjuk fel ezt a helyzetet erőforrásként, tekintsünk Erdélyre is erőforrásként, akarjunk erősödő Székelyföldet” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: fel kell építeni Közép-Európát is, azt a térséget, ami más mint a Nyugat.

Erdélyi autonómia, világválság, IMF, EU-s összeomlás, migránsok és Soros - röviden így lehetne összefoglalni Orbán Viktor tusványosi beszédeit 2004 óta. A Hír TV Online éves bontásban szedte össze, mit mikor mondott a kormányfő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!