2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Orbán: Az unió elvesztette globális szerepét

,

2016. július 21., csütörtök 21:45, frissítve: vasárnap 11:52

Drámai pillanatban ültek össze a visegrádi országok miniszterelnökei Varsóban – mondta a magyar kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatón. Orbán Viktor szerint az Egyesült Királyság kiválásával az Európai Unió elveszítette globális szerepét.

Drámai pillanatban ültek össze a visegrádi országok miniszterelnökei Varsóban – mondta a magyar kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatón. Orbán Viktor szerint az Egyesült Királyság kiválásával az Európai Unió elveszítette globális szerepét.

„Az Európai Unió így, ebben a formájában, ahogy a britek nélkül van, illetve lesz, többé nem globális játékos, nem globális szereplő, az Európai Unió regionális szereplővé vált” – mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor szerint Brüsszel miatt mondtak nemet a brit választók az Európai Unióra.

„Meggyőződésem, hogy azért jutottunk ebbe a drámai helyzetbe, azért veszítettül el az Egyesült Királyságot, mert az Európai Bizottság, áttörve az Európai Unió néhány működési alapelvét a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta az elmúlt egy évben, és ezzel aláaknázta az egyik legfontosabb európai uniós tagállam tagsági viszonyát” – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán úgy véli, az EU intézményei, különösen az Európai Bizottság, nem beszélnek őszintén, mert nem mondják meg, hogy mi a brüsszeli migrációs politika célja.

„Mi ugyanis azt gondoljuk, hogy a migrációs politikánk célja, hogy a migrációt megállítsuk: megakadályozzuk, hogy ellenőrzés nélkül bárki Európa területére lépjen. Szerintünk a migrációs politika célja, hogy mindenki, aki be akar lépni Európába, Európán kívüli területen adja le az erre vonatkozó igényét, az Európai Unió pedig hozza létre azokat az európai területen kívüli biztonságos menekülttáborokat, amelyeket fenntart és védelmez, és ahol tartózkodhatnak azok, akik Európába akarnak jönni, addig, amíg a benyújtott kérelmüket valamelyik befogadó állam el nem fogadja” – jelentette ki Orbán.

Nyílt beszédet sürgetett a szeptemberi uniós csúcsnak otthon adó Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico is a migrációról. A házigazda lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy szerinte a tagállamok szeretnék erősebben felügyelni a brüsszeli döntéshozatalt. Beata Szydlo hozzátette, hogy az Európai Uniónak a jövőben jobban figyelembe kell vennie a nemzeti parlamentek határozatait. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök pedig azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!