2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Orbán: Rögzítve lett, nem kötelező befogadni menekülteket

,

2015. november 30., hétfő 08:53, frissítve: hétfő 12:24

Nincs szó a menekültek kötelező befogadásáról a brüsszeli csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozatban. Az sem dőlt még el, mely uniós tagországok hány migránst fogadnak be Törökországból.

Nem kell menekülteket befogadnia Magyarországnak, erre garanciát ad a rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozón most elfogadott zárónyilatkozat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a találkozó után. A kormányfő szerint az nem dőlt még el, mely uniós tagországok hány migránst fogadnak be Törökországból azért cserébe, hogy Ankara leállítsa az onnan indult migránsáradatot.

„Került be egy olyan mondat, amely világosan rögzíti, hogy a megállapodásnak nem része az, hogy Törökországból áthozott migránsokat kötelező erővel szét lehetne osztani az európai uniós országok között, így például Magyarországra sem lehet őket küldeni. Hogy a migránsok áttelepítésére Törökországból milyen számban és milyen módon és milyen módszerrel kerül sor, arról ez a megállapodás most nem mond semmit” – közölte a magyar miniszterelnök.

Azok az országok, amelyek nyitottak lennének a menekültek befogadására külön tanácskozást is tartanak: Németország, Ausztria, a Benelux államok, Svédország, Franciaország és Görögország a kiszivárgott hírek szerint 400 ezer menekültet fogadna be. A többi tagállamnak, így Magyarországnak pénzzel kell támogatnia az akciót: a hazánkra eső összeg 18 millió euró, vagyis több, mint 5 milliárd forint.

Nincsenek konkrét számok

Konkrét számokról nem egyeztek meg a szíriai menekültkontingens befogadására kész uniós tagállamok, a vasárnapi brüsszeli EU-török csúcstalálkozó előtt tartott külön egyeztetésükön – közölte a csúcs után Angela Merkel német kancellár. Merkel megerősítette, hogy az unió 3 milliárd euróval segíti a Törökországban tartózkodó menekültek ellátását, valamint újabb fejezetet kész megnyitni a török EU-csatlakozási tárgyalásokon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!