2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Orbán nem aggódik a törökök miatt

2016. augusztus 23., kedd 17:57, frissítve: kedd 17:59

Orbán Viktor szerint Magyarország teljes mértékben megvédi határait, akkor is, ha Ankara beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el az Európai Unióba. Szijjártó Péter pedig arról beszélt, hogy Európa és Magyarország érdeke, hogy Törökország stabil legyen.

A miniszterelnök egy brazil lapnak adott interjújában kijelentette, hogy nem aggódik a törökök válaszlépése miatt. Megjegyezte, hogy az európai országok nem tudják betartani azt az ígéretüket, amelyet Törökországnak tettek.

Az uniós tagállamok a menekültügyi megállapodásban a vízumkényszer eltörlését vállalták. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, ha Brüsszel nem tartja magát az egyezséghez, menekültek tömegeit indíthatják el Európába.

„A barát a bajban is barát”

Európa és Magyarország érdeke, hogy Törökország stabil legyen – mondta a külgazdasági és külügyminiszter ankarai látogatásán. Szijjártó Péter szerint aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja. A tárcavezető azt ígérte: a magyar hatóságok alaposan kivizsgálják, hogy Magyarországon működik-e olyan szervezet, amely veszélyezteti Törökország stabilitását.

„A barát a bajban is barát. Törökország mellett ki kell állni. Nemcsak akkor, amikor NATO-s kötelezettségekről, az Iszlám Állam elleni harcról vagy a bevándorlással kapcsolatos megállapodásról van szó, hanem akkor is, amikor destabilizálni akarják. Ráadásul Törökország nagyon fontos szerepet játszik az EU biztonsága szempontjából, akár a bevándorlási hullám kezelésére, akár a szíriai helyzet rendezésére, akár a terrorszervezetek elleni küzdelemre gondolunk. Ezért mindenki, aki Törökországot destabilizálni akarja, gyakorlatilag az európai biztonság ellen intéz támadást” – jelentette ki Szijjártó Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!